Aυτόλογη μεσοθεραπεία

Υπάρχει κάτι καινούριο στην αντιγήρανση
Μια νέα επαναστατική και πολλά υποσχόμενη μέθοδος γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή και αγαπητή στους γιατρούς και το κοινό. Είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία ή Vampire therapy. Λέγεται έτσι γιατί χρειάζεται να γίνει μία αιμοληψια μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται στον ίδιο.

Πείτε μας για τη μέθοδο αυτή
H νέα αυτή μέθοδος αρχικά εφαρμόστηκε για την επούλωση εγκαυμάτων σε περιπτώσεις που μεγάλες περιοχές δέρματος είχαν καταστραφεί. Οι γιατροί χρησιμοποιήσαν ορό και αιμοπετάλια από το αίμα των ίδιων των ασθενών και κάλυψαν με αυτό τις πληγές. Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα συστατικά του αίματος συνετέλεσαν στο να αναγεννηθούν οι ιστοί και να επουλωθούν τα τραύματα. Μετά από αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, και με το ίδιο σκεπτικό, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε στην αντιγήρανση. Πλάσμα και ενεργοποιημένα αιμοπετάλια από το ίδιο το άτομο χρησιμοποιούνται για να αναζωογονηθεί το δέρμα.

Πως γίνεται αυτή η θεραπεία
Πρόκειται για μια μέθοδο απλή η οποία γίνεται στο ιατρείο. Όταν έρθει ο ασθενής του παίρνουμε λίγο αίμα ( η αιμοληψία γίνεται από μια φλέβα, όπως όταν πάμε για εξετάσεις αίματος). Το αίμα φυγοκεντρείται σε ειδικό μηχάνημα , διαχωρίζονται τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια και απομονώνεται το πλάσμα με τα αιμοπετάλια. Αυτή είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία.
Χρησιμοποιούμε δηλαδή μόνο το αίμα του ίδιου του ατόμου και κανένα ξένο υλικό (αυτόλογη θεραπεία). Με τη βοήθεια πολύ λεπτής βελόνας εγχύονται πλάσμα και ενεργοποιημενα αιμοπετάλια στο δέρμα, τα οποία κινητοποιούν το φυσιολογικό μηχανισμό αναγέννησής του. Από τα αιμοπετάλια εκκρίνονται ουσίες που προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, τον εμπλουτισμό του μεσοκυττάριου χώρου και την παραγωγή κολλαγόνου. Κλινικά αυτό εκδηλώνεται με βελτίωση της ποιότητας του δέρματος, σφριγηλότητα, βελτίωση των ρυτίδων.

Σε ποιες περιοχες εφαρμόζεται αυτη η θεραπεία και σε ποιες ηλικίες
Είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το προσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ. Στην περιοχή των ματιών μπορεί να γίνει ακόμα και στο κάτω βλέφαρο και βοηθά πολύ στην ανάκτηση της σφριγηλότητάς του. Επίσης μπορεί να βελτιώσει τις περιστοματικές ρυτίδες (ρυτίδες καπνιστού) χωρίς να δημιουργήσει πρήξιμο στα χείλη ή παραμόρφωση. Η θεραπεία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά σε νεες γυναίκες και άντρες όταν εμφανιστούν οι πρώτες λεπτές ρυτίδες, αλλά και θεραπευτικά σε πιο ώριμες ηλικίες. Μπορεί να βοηθήσει επίσης νέα παιδιά που έχουν ουλές ακμής. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δυναμώνει τα μαλλιά σε γυναίκες και άνδρες με διάφορα προβλήματα αλωπεκιών (γυροειδής αλωπεκία, ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία κλπ).

Είναι επώδυνη θεραπεία και πόσος χρόνος απαιτείται
Παρόλο που απαιτούνται πολλαπλά τσιμπήματα με τη βελόνα είναι πολύ καλά ανεκτή γιατί χρησιμοποιούμε τοπική αναισθητική κρέμα. Συνήθως χρειαζόμαστε μιση με μια ώρα, ανάλογα με το πόσες περιοχές θεραπεύουμε.

Εχει ανεπιθύμητες ενέργειες και που αντενδεικνυται
Ακριβώς επειδή δε χρησιμοποιείται κανένα ξένο υλικό, αλλα μόνο το ίδιο μας το αίμα δεν έχει καμία παρενέργεια (πχ αλλεργία). Επίσης δε μπορεί να προκληθεί παραμόρφωση ή πρήξιμο του προσώπου. Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορεί να υπάρχει μικρός ερεθισμός της επιδερμίδας λογω των τσιμπημάτων ή κάποια εκχύμωση (μελανια) τα οποία υποχωρούν εντελώς σε λιγες ημέρες. Την επομένη ημέρα της θεραπείας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε make up.
Αντενδείκνυται αν λαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα και αν υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ποτε φαίνονται τα αποτελέσματα και πόσο διαρκούν
Συνήθως απαιτούνται 2 με 3 θεραπείες, ανάλογα με το πρόβλημα με μεσοδιάστημα ενός μηνός. Το αποτέλεσμα φαίνεται 4 εβδομάδες μετά από την πρωτη θεραπεία και βελτιώνεται περισσότερο με τις επόμενες. Ο χρόνος αυτός απαιτείται γιατί κινητοποιούμε τον ίδιο μας τον οργανισμό να επιδιορθώσει τους ιστούς του. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου ένα με ενάμιση χρόνο.
Συνδυαζεται με άλλες θεραπείες
Η θεραπεία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με fractional lasers, ραδιοσυχνότητες ή dermarollers και να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα των θεραπειών αυτών.
Επίσης μπορεί να γίνει μαζί με μεσοθεραπεία και υαλουρονικό οξύ. Είναι ένας γενικός κανόνας στην αντιγήρανση ότι οι θεραπείες που συνδυάζονται δίνουν μεγαλύτερο αθροιστικό όφελος.

Share onShare on Facebook
Facebook