Ενέσεις χαράς

Γιατί τα ενέσιμα κερδίζουν τη μάχη στην αντιμετώπιση των ρυτίδων; Όλες οι τεχνικές και τα σημεία -κλειδιά για να σβήσουμε τα σημάδια του χρόνου που το λίφτινγκ δεν μπορεί να πάρει μαζί του.

 

Κάθε φορά που γελάμε, θυμώνουμε, σουφρώνουμε τα χείλη και σηκώνουμε τα φρύδια οι μύες συσπώνται, το δέρμα «τσαλακώνει» και οι ρυτίδες σχηματίζονται, αρχικά προσωρινά, αλλά με την πάροδο των χρόνων εγκαθίστανται και βαθαίνουν. Η ζωή μας θα ήταν ανέκφραστη αν δεν αποτυπώναμε στο πρόσωπο τη χαρά και τη λύπη, αλλά και εμείς θα δείχναμε νεότερες και λιγότερο κουρασμένες χωρίς τις βαθιές ρυτίδες που είναι ορατές ακόμα και στην απόλυτη ηρεμία. Για να μην καταργήσουμε, λοιπόν, τα συναισθήματα, τα ενέσιμα υλικά είναι η θεραπεία must που υπόσχεται να δώσει τη λύση: μπότοξ, υαλουρονικό οξύ, λίπος και αυξητικοί παράγοντες αξιοποιούνται με διαφορετικές τεχνικές με σκοπό είτε να ακινητοποιήσουν συγκεκριμένους μυς που προκαλούν συσπάσεις στο πρόσωπο είτε να γεμίσουν τις υπάρχουσες ρυτίδες τις οποίες ένα λίφτινγκ δεν πρόκειται να εξαλείψει. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα η τάση απαιτεί συνδυασμό ενέσιμων ώστε να επιβραδύνουμε τη χαλάρωση του δέρματος. Πλέον δεν διορθώνουμε μεμονωμένα τις ρυτίδες με μπότοξ, αλλά αποκαθιστούμε και τον όγκο που λείπει με υαλουρονικό οξύ. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο σύγχρονες τεχνικές που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή και οι ενέσεις που επαναφέρουν τη νεότητα;

1) Δείχνω κουρασμένη

Σε μια γυναίκα με υπερκινητικούς μυς το δέρμα σπάει πιο γρήγορα και οι ρυτίδες αρχίζουν να σχηματίζονται από νεαρή ηλικία, ιδιαίτερα σε λεπτά δέρματα. Οι γραμμές στο μέτωπο και στα μάτια είναι οι πρώτες που δίνουν κουρασμένη όψη σε συνδυασμό με την απώλεια λίπους στην περιοχή κάτω από τα βλέφαρα. «Στο άνω πρόσωπο έχουμε το μετωπιαίο μυ ο οποίος σε κάθε του σύσπαση σχηματίζει οριζόντιες ρυτίδες έκφρασης, κάτι που βλέπουμε κάθε φορά που ανασηκώνουμε τα φρύδια. Ακτινωτές είναι  οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (το γνωστό πόδι της χήνας), όπου έχουμε τον κυκλοτερή μυ» εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα.

Τι προτείνει η γιατρός:Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τα σημεία που σχηματίζονται οι ρυτίδες τα ενέσιμα θα προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε ασθενή. 1)«Για το πόδι της χήνας και τις ρυτίδες στο μέτωπο η καλύτερη θεραπεία είναι το μπότοξ. Με αυτό ακυρώνουμε τις κινήσεις των μυών και το δέρμα τεντώνει» σημειώνει η κ. Ρήγα. 2)Για τις ρυτίδες που παραμένουν βαθιές δέκα μέρες μετά την εφαρμογή του μπότοξ, η δερματολόγος προτείνει ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ: «Όταν συνδυάζουμε μπότοξ και υαλουρονικό το αποτέλεσμα διαρκεί ακόμα και δύο χρόνια, επειδή όχι μόνο γεμίζουμε τη ρυτίδα αλλα και αναιρούμε την κίνηση που τη δημιουργεί». 3)Η μεσοθεραπεία ή τα λεπτόρρευστα εμφυτεύματα με υαλουρονικού οξέος βελτιώνουν τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.Σε αυτή την περιοχή  και όταν το δέρμα είναι  λεπτό  τα κλασσικά πιο παχύρρευστα εμφυτεύματα ( fillerς) πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να δημιουργήσουν εξογκώματα . 4)Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να αντικαταστήσει το λίπος που έχει αδειάσει στην περιοχή κάτω από τα μάτια και να αποκαταστήσει τον όγκο που χάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

2) Δείχνω θυμωμένη

Όταν θυμώνουμε οι μυς συσπώνται στο μεσόφρυο (επισκήνιοι μυς) με αποτέλεσμα να σμίγουν τα φρύδια και να σχηματίζουμε τις κάθετες ρυτίδες. Ανάμεσα σε αυτούς τους μυς βρίσκεται και ένας άλλος στη ράχη της μύτης (πυραμοειδής μυς). Όταν ο τελευταίος συσπάται το μέτωπο κατεβαίνει  δείχνοντάς μας βλοσυρές.

Τι προτείνει η γιατρός:Όπως συνεχίζει η κ. Ρήγα: 1)«Οι ενέσεις μπότοξ γίνονται σε διάφορα σημεία των μυών με σκοπό να αναστείλουν την κινητικότητά τους. 2)Με το υαλουρονικό οξύ μπορούμε να γεμίσουμε τις βαθιές ρυτίδες που έχουν σχηματιστεί».

3) Έχω θλιμμένη όψη

Σε μια κοπέλα οι δύο χαρακτηριστικές γραμμές που ξεκινούν από την κορυφή της μύτης και τελειώνουν στις δύο άκρες του στόματος (ρινοπαρειακές αύλακες) σχηματίζονται κυρίως από την έκφραση του χαμόγελου και μπορεί να είναι βαθιές από νεαρή ακόμα ηλικία αν το οστο της ανω γνάθου είναι μικρο. Σε ώριμες ηλικίες η χαλάρωση του δέρματος έχει ως αποτέλεσμα η γωνία του στόματος να κρεμάσει και οι γραμμές της μαριονέτας, όπως λέγονται οι κάθετες ρυτίδες στην άκρη του, να είναι περισσότερο ορατές.

Τι προτείνει η γιατρός:1)«Γεμίζουμε τις ρινοπαρειακές αύλακες με filler ή το εγχύουμε στην περιοχή των ζυγωματικών, ώστε να υπάρξει ανόρθωσή τους . 2)Ανεβάζουμε τις γωνίες του στόματος και διορθώνουμε τις ρυτίδες πικρίας με υαλουρονικό οξύ. 3)Για τα πεσμένα ζυγωματικά στο μέσο πρόσωπο προσθέτουμε υαλουρονικό οξύ στην περιοχή και τεντώνει το δέρμα. 4)Στο μέσο πρόσωπο (ζυγωματικά έως άνω χείλος) οι ενέσεις μπότοξ δεν ενδείκνυνται γιατί υπάρχει ο ζυγωματικός μυς και μπορεί να πέσει η γωνία του στόματος. Μπορούμε όμως να κάνουμε επιφανειακά στην επιδερμίδα mesobotox για τις επιφανειακές ψιλές ρυτίδες. Το μειονέκτημά του είναι ότι διαρκεί λιγότερο από 4-6 μήνες» προσθέτει η δερματολόγος. 5)Τέλος, υπάρχει και η εναλλακτική της έγχυσης δικού μας λίπους στους κροτάφους και στις ρινοπαρειακές αύλακες. Όπως επισημαίνει η πλαστικός χειρουργός Μαρία Κοτρώτσιου: “Με το λίπος γεμίζουμε τις κροταφικές περιοχές, τα χείλη και τη γωνία του στόματος. Με αυτό τον τρόπο ανορθώνουμε τη χαλάρωση και το αποτέλεσμα είναι φυσικό μέσα σε δύο επισκέψεις στο ιατρείο».

4) Το στόμα μου έχει ρυτίδες

Κάθε φορά που μιλάμε, καταπίνουμε, καπνίζουμε, εκφραζόμαστε ο κυκλοτερής μυς συσπάται με κατεύθυνση ακτινωτή.  Έτσι μια γυναίκα που καπνίζει κάνει διαρκώς την ίδια κίνηση με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ρυτίδες πάνω από τα χείλη. Το δεύτερο που συμβαίνει είναι ότι με την πάροδο του χρόνου τα χείλη χάνουν τη σφριγηλότητά τους, στενεύουν και χαλάει το περίγραμμα.

Τι προτείνει η γιατρός:1)Οι ενέσεις μπότοξ στη γραμμή του άνω χείλους δεν αφήνουν το μυ να κάνει συσπάσεις. 2)Ενισχύουμε το περίγραμμα στα χείλη με υαλουρονικό οξύ, με αποτέλεσμα η περιοχή να τεντώσει χωρίς να γεμίσουμε τις ρυτίδες στο άνω χείλος και να παρουσιαστεί πρήξιμο.

Τα έξυπνα εργαλεία (BOXAKI)

Στη μεσοθεραπεία με τα λεγόμενα πιστολάκια υπάρχει ερυθρότητα και μερικές φορές μελανιά. Ομοίως, η διαδικασία του γεμίσματος ρυτίδων με filler μπορεί να προκαλέσει μελανιά αν η βελόνα χτυπήσει κάποιο αγγείο. Τώρα μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε θεραπεία με απόλυτη ακρίβεια και με τις ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες χάρη σε νέες έξυπνες συσκευές έγχυσης:

1) Στυλό ακριβείας: επί ενάμισι χρόνο οι γιατροί δοκίμαζαν ένα νέο στυλό ακριβείας (Injection system της Anteis) που ρυθμίζεται από το γιατρό ώστε να εγχύει υαλουρονικό οξύ σε συγκεκριμένο χρόνο, βάθος και ποσότητα. Ο πλαστικός χειρουργός Γιώργος Παπαγεωργίου εξηγεί: «Με το χέρι δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς και σε κάθε τσίμπημα της βελόνας να εγχύεται η ίδια ποσότητα στο ίδιο βάθος. Το σπουδαίο με τη νέα τεχνολογία είναι ότι το φάρμακο προωθείται σιγά σιγά ισομερώς, δηλαδή σε κάθε τσίμπημα βγαίνει ακριβώς η σταγόνα που θέλουμε στο ίδιο βάθος. Επιπλέον, όταν εφαρμόζουμε τη βελόνα στο δέρμα δύο μικρά ποδαράκια το ακουμπούν ασκώντας πίεση. Πιέζοντας μια περιοχή γύρω από το σημείο που κάνουμε έγχυση του υλικού αναστέλλουμε τους υποδοχείς του πόνου και αυτός γίνεται περισσότερο ανεκτός».

2) Pen injector: Για τις επιφανειακές, λεπτές ρυτίδες και την τόνωση όλου του δέρματος η Restylane παρουσιάζει το εξειδικευμένο εργαλείο pen injector .Ειναι μια πρωτοποριακή θεραπεία με λεπτόρρευστο εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος το οποίο μπαίνει σε όλο το πρόσωπο στηρίζοντας και ανανεώνοντας το δέρμα. Το πιστολάκι είναι ατομικό και ρυθμισμένο ετσι, ώστε να αφήνει συγκεκριμένη  ποσότητα σε κάθε σημείο. Είναι ιδανικό για όλο το πρόσωπο και βελτιώνει την υφή του δέρματος σε χέρια και λαιμό.

3) Μικροκάνουλες νέας γενιάς: Οι νέες μικροκάνουλες Soft Fills είναι οι βελτιωμένες «σύριγγες». Η καινοτομία τους είναι ότι τραυματίζουν ελάχιστα το δέρμα σε σχέση με τις συνηθισμένες βελόνες και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μελανιάς.

Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό και οι τιμές είναι προϊόν έρευνας. Για νέες τεχνικές ενημερωθείτε από πλαστικούς χειρουργούς εγγεγραμμένους στην Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, πληροφορίες: www.hespras.gr και στην Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, www.edae.gr.

Share onShare on Facebook
Facebook