Νήματα – thread lift

1) PDO

Τι είναι

Το Tight thread lift είναι μια καινοτόμος και ασφαλής μέθοδος που έρχεται να προστεθεί στις μη χειρουργικές θεραπείες σύσφιξης και ανόρθωσης του προσώπου. Ενα καινοτόμο υλικό και μία πολύ απλή και γρήγορη τεχνική.

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα νήματα λέγεται  PDO  (polydioxanone) και είναι ένα πλήρως απορροφήσιμο και βιοδιασπώμενο πολυμερές το οποίο χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια στα χειρουργικα ράμματα, ειδικά σε αυτά για τη συρραφή των αγγείων.

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το PDO όταν τοποθετηθεί στο δέρμα αρχίζει να διασπάται σταδιακά και στη θέση του σχηματίζεται καινούριο κολλαγόνο (νεοκολλαγονογένεση). Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Επίσης βρέθηκε οτι προκαλείται η σύνθεση ενδογενούς υαλουρονικού οξέος , το οποίο συμβάλει στη σωστή ενυδάτωση του δέρματος. Οταν τα νήματα εισέλθουν στο δέρμα παρατηρείται άμεση βελτίωση της περιοχής. Μέσα στον επόμενο μήνα κινητοποιούνται οι μηχανισμοί σύνθεσης κολλαγόνου και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται όσο παραμένουν τα νήματα στο δέρμα, δηλαδή περίπου 240 ημέρες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας όμως μπορεί να κρατήσει μέχρι και 24 μήνες.

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος. Επειδή τα νήματα απορροφώνται γρήγορα και έχουν πολύ λεπτή διάμετρο δεν υπάρχει κίνδυνος να μην απορροφηθούν απο το δέρμα ή να δημιουργησουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τα νήματα PDO δημιουργήθηκαν πριν απο πέντε χρόνια στη Νότιο Κορέα και έκτοτε χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες (ιαπωνία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσσία και Ευρώπη).

 

Κύριες ενδείξεις

To Tight thread lift μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές του προσώπου με χαλάρωση και απώλεια σφριγηλότητας. Αποτελεί ιδανική θεραπεία για την ανόρθωση του οβάλ του προσώπου και των γωνιών του στόματος. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε ηλικίες από 40 εως 55, εκεί που η χαλάρωση δεν είναι ακόμα πολύ μεγάλη. Το Tight thread lift αφενός διορθώνει την ηδη υπάρχουσα χαλάρωση, αφετέρου βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος.  Γι’ αυτό σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να μη διορθώσει πλήρως το περίγραμμα του προσώπου ( το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί από μέτριο ως καλό), αλλα είναι βέβαιο ότι προλαμβάνει την περαιτέρω απώλεια της σφριγηλότητας και το “κρέμασμα”.

Επίσης χρησιμοποιούνται στα χέρια, στην κοιλιά, στους γλουτούς και τα πόδια για σύσφιξη του δερματος, αλλά δυστυχώς δε μπορεί να εφαρμοσθούν σε όλους τους σωματότυπους, συνήθως οφελούνται γυναίκες αδύνατες με εντοπισμένη χαλάρωση.

Παρόλο  που το Tight thread lift  μπορεί να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το χειρουργικό face lift, όταν αυτό έχει ένδειξη.

 

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η διαδικασία κρατάει μιση εως μία ώρα, γίνεται στο ιατρείο και είναι πρακτικά ανώδυνη. Πονάει λιγότερο από τις θεραπείες με υαλουρονικό οξύ. Αφού ο γιατρός σχεδιάσει το πλάνο της θεραπείας, χρησιμοποιούνται λεπτές βελόνες ή κάννουλες για την εισαγωγή των νημάτων. Για κάθε περιστατικό πρέπει να επιλεχθεί ο απαραίτητος τύπος και αριθμός νημάτων που απαιτείται. Tα νήματα μπαίνουν υποδόρια σε διάφορες κατευθύνσεις και δημιουργείται ένα πλέγμα το οποίο στηρίζει το δέρμα. Το αποτέλεσμα στην ανόρθωση του περιγράμματος ή στην εξομάλυνση των ρυτίδων φαίνεται άμεσα. Η βελτιωση συνεχιζεται τις επόμενες ημέρες και το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο από τη θεραπεία. Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας υπάρχει μια μικρή ερυθρότητα στο δέρμα, η οποία υποχωρεί σε λίγες ώρες , ενώ το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι κάποια μελανιά , ήπια ασυμμετρία , ήπιο οίδημα τα  οποία υποχωρούν σε μερικές ημέρες. Γενικά πρόκειται για μια θεραπεία που δε δημιουργεί πρήξιμο ή παραμόρφωση. Απαιτείται προσοχή για τις πρώτες ημέρες, όπως αποφυγή μασσάζ, έντονης φυσικής δραστηριότητας, έκθεσης στον ήλιο.

 

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες

Το  Tight thread lift μπορεί να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες θεραπείες αντιγήρανσης. Μπορεί πχ να γίνει botox στο μέτωπο, αποκατάσταση όγκου με υαλουρονικό στο μέσο του προσώπου και νήματα για το περίγραμμα. Επίσης μπορεί να προηγηθούν ή να ακολουθήσουν μερικές συνεδρίες με fractional laser ( ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η γήρανση του δέρματος είναι πιο έκδηλη).

Ένας άλλος ωραίος συνδυασμός που μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα της θεραπείας και που προτείνεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι αυτός με το Platelet Rich Plasma (PRP ή Vampire therapy). Με μια απλή αιμοληψία και φυγοκέντρηση του αίματος του ίδιου του θεραπευόμενου παίρνουμε πλάσμα και αιμοπετάλια. Αυτό το αυτόλογο υλικό το βάζουμε με πολύ λεπτή βελόνα στο δέρμα (σα μεσοθεραπεία) εκμεταλλευόμενοι έτσι τους αυξητικούς παράγοντες που έχει το ίδιο μας το αίμα.

 

2) ΝΗΜΑΤΑ SILHOUETE SOFT

Πρόκειται για νήματα πολυγαλακτικού οξέος. Είναι διπλής κατεύθυνσης και βοηθούν στην επανατοποθέτηση του χαλαρού και κρεμασμένου δέρματος. Καινούριο κολλαγόνο δημιουργείται μετά από 2-3 μήνες που βελτιώνει την ποιότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πρόσωπο και λαιμό.

Μπορούν να συνδυαστούν με νήματα PDO, όπως και με ενέσιμα εμφυτεύματα.

Share onShare on Facebook
Facebook