Η πιο δημοφιλής θεραπεία για τις ρυτίδες έκφρασης. Ιδανική θεραπεία για το μέτωπο, το μεσόφρυο και τις περιοφθαλμικές ρυτίδες.

Τι είναι το Botox;
Είναι η εμπορική ονομασία της βοτουλινικής τοξίνης που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Allergan. H ίδια ουσία παράγεται και από την Ipsen με την εμπορική ονομασία Dysport .
Νέες μορφές του φαρμάκου έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως , αλλά στην Ελλάδα δεν εισάγονται προς το παρόν.
Για να συσπαστεί ένας μυς δίνεται εντολή από τον εγκέφαλο, η οποία μεταφέρεται κατά μήκος των νευρικών ινών που τον νευρώνουν. Η εντολή αυτή εκφράζεται με την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης στο τελικό άκρο κάθε νευρικής ίνας. Υποδοχείς ειδικοί για την ακετυλοχολίνη υπάρχουν στους μύς: η σύνδεση της ακετυλοχολίνης στους υποδοχείς αυτούς οδηγεί στη μυϊκή σύσπαση. Η βοτουλινική τοξίνη καταλαμβάνει τους υποδοχείς ακετυλοχολίνης στις νευρομυικές συνάψεις, αναστέλλοντας έτσι προσωρινά το φαινόμενο της μυικής σύσπασης. Ξεγελά δηλαδή το σύστημα, χωρίς να καταστρέφει μυικές ή νευρικές ίνες. Στη συνέχεια το φάρμακο αποβάλλεται σταδιακά από τον οργανισμό, σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις που δε μπορούν να επηρεάσουν τα νεφρά και το συκώτι μας . Ακριβώς σε αυτό το μηχανισμό δράσης και αποβολής οφείλεται η ασφάλεια της θεραπείας.

Πως γίνεται η θεραπεία;
Κάνουμε ενέσεις σε συγκεκριμένους μύς έτσι ώστε να γίνονται πιο χαλαρά οι κινήσεις τους, άρα να μη ρυτιδώνει το υπερκείμενο δέρμα. Η βελτίωση αρχίζει να φαίνεται από τη δεύτερη- τρίτη ημέρα, αλλά χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για το τελικό αποτέλεσμα.

Πονάει η θεραπεία;
Χρησιμοποιούμε πολύ λεπτή βελόνα για την εισαγωγή του φαρμάκου στο δέρμα, σε διάφορα σημεία, διαφορετικά σε κάθε πρόσωπο, ώστε να έχουμε ένα εξατομικευμένο και φυσικό  αποτέλεσμα. Δεν πονάει το τσίμπημα, αλλά η εισαγωγή του φαρμάκου συνοδεύεται από ελαφρύ τσούξιμο. Μπορούμε πάντως να χρησιμοποιήσουμε αναισθητική κρέμα πριν από τη θεραπεία.

Πως φάινεται το δέρμα μετά από τη θεραπεία;
Αμέσως μετά από τη θεραπεία υπάρχουν κάποια μικρά εξογκώματα στο δέρμα, τα οποία υποχωρούν μεσα στην επόμενη μισή ώρα (οφείλονται στην ποσότητα του υγρού που έχουμε εισαγάγει με τις ενέσεις μας). Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί κάποια μελανιά, η οποια υποχωρεί σε μια εβδομάδα. (αυτό ισχύει για όλες τις ενέσιμες θεραπείες, οπότε ποτέ μην της αφήνετε τελευταία στιγμή πριν από σημαντικές εμφανίσεις). Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό ιατρικό make up, που καλύπτει και καταπραύνει.

Μπορούμε να επιστρέψουμε άμεσα στις δραστηριοτητές μας;
Η έκθεση στη ζέστη και η αυξημένη θερμοκρασία του σώματός μας μπορεί να αδρανοποιήσουν το φάρμακο και να μην εχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι αυτό πρέπει για ένα 48ωρο να μην εκτεθούμε σε ήλιο ή ζέστη, να μην κάνουμε σάουνα, ζεστό πιστολάκι, καυτό μπάνιο και να μην έχουμε έντονη φυσική δραστηριότητα. Επίσης τις τέσσερεις πρώτες ώρες δεν πρέπει να ξαπλώσουμε και να τρίψουμε ή πιέσουμε τα σημεία της θεραπείας όπως επίσης και να μην καταναλώσουμε αλκοόλ.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται το ΒΟΤΟΧ;
Η μόνη αντένδειξη είναι όταν εχουμε μυασθένεια Gravis.

Όταν λαμβάνετε αντιπηκτικά και κάποια αντιφλεγμονώδη μπορεί  να γίνουν μελανιές με τη θεραπεία. Ενημερώστε το γιατρό σας αν πάσχετε από κάποιο νόσημα ή αν λαμβάνετε φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.

Το ΒΟΤΟΧ είναι ιατρική πράξη, για αυτό αν γίνει η θεραπεία απο μη εξειδικευμένο γιατρό μπορεί να δημιουργηθούν παρενέργειες.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που είναι πιο κατάλληλη. Οι ανάγκες κάθε προσώπου καθορίζουν το πότε θα γίνει η θεραπεία. Σε πρόσφατα σχηματισμένες ρυτίδες το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ενώ σε παλιές και βαθιές πολύ καλό, αν και ίσως να μην «σβηστούν» τελείως.
Η προληπτική θεραπεία για να μη γίνουν ρυτίδες σε σημεία που υπάρχει έντονη κινητικότητα των μυών είναι ιδανική.

Επίσης το ΒΟΤΟΧ μπορεί να γίνει και όταν δεν υπάρχουν ρυτίδες με σκοπό να αλλάξει και να ομορφύνει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου  (beautification). Πχ σε ένα νέο άτομο που φαίνεται θυμωμένο γιατι εχει δυνατούς μυς στο μεσόφρυο ή όταν τα φρύδια είναι πεσμένα και δείχνουν λυπημενο το πρόσωπο.

Πόσες φορές επιτρέπεται να γίνεται η θεραπεία;
Δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές στη ζωή μας θα κάνουμε BOTOX, αφού σε τέσσερεις μήνες το φάρμακο έχει εντελώς αποβληθεί από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμά του είναι παροδικό χωρίς να προκαλεί κάποια φθορά ή βλάβη σε μύς ή νεύρα.

Επειδή τώρα πια παγκοσμίως εφαρμοζεται το  ΒΟΤΟΧ ως θεραπεία για τις ρυτίδες του μετώπου έχει παρατηρηθεί μείωση της ανάγκης χειρουργικού lifting στο άνω μέρος του προσώπου.

Πόσο συχνά απαιτείται να γίνεται η θεραπεία;
Συνήθως ανά τέσσερις εως έξι μήνες . Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από την ηλικία, το είδος των ρυτίδων (πόσες και πόσο βαθιές είναι) , από το πόσο δυνατοί είναι οι μύες (δυνατοί μύες με έντονη κινητικότητα απαιτούν συχνότερες θεραπείες), από την αραίωση του φαρμάκου και την ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιεί ο γιατρός.

Αν κανω μια φορά είμαι υποχρεωμένος-η να κάνω συνέχεια; Τι θα γίνει αν σταματήσω τη θεραπεία;
Το ΒΟΤΟΧ μπορεί να γίνει μια φορά και να μην ξαναγίνει ποτέ. Μετά από τέσσερις μήνες έχει αποβληθεί η ουσία από τον οργανισμό και η κινητικότητα των μυών επανερχεται στο επίπεδο που ήταν πριν. Το αποτέλεσμα είναι πλήρως αναστρέψιμο. Ακόμα και αν κάποιος κάνει ΒΟΤΟΧ για πολλά χρόνια και για κάποιο λόγο το διακόψει , πάλι θα επιστρέψει στο πως ήταν πριν ξεκινήσει τη θεραπεία και μάλιστα θα έχει επωφεληθει γιατί θα έχει  προληφθεί η εμφάνιση ρυτίδων που θα σχηματίζονταν στο μεσοδιάστημα.

Είναι ασφαλές το ΒΟΤΟΧ;
Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην ιατρική για ποικίλες καταστάσεις και σε υπερπολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούμε για τη διόρθωση των ρυτίδων, άρα η ασφάλεια της είναι τεκμηριωμένη. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει παγκοσμίως ΒΟΤΟΧ για ρυτίδες, άρα έχει καταγραφεί κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια. Το ΒΟΤΟΧ σε τέσσερις μήνες αποβάλλεται εντελώς από τον οργανισμό, άρα είναι μια ουσία που δεν αθροίζεται και δεν προκαλεί τοξικότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ΒΟΤΟΧ είναι ιατρική πράξη, για αυτό αν γίνει η εφαρμογή απο μη εξειδικευμένο γιατρό μπορεί να δημιουργηθούν παρενέργειες.

Νέες εφαρμογές στο κάτω μισό του προσώπου στο λαιμό.
Τα τελευταία χρόνια η βοτουλινική τοξίνη εφαρμόζεται στο κάτω μέρος του προσώπου για ανόρθωση του περιγράμματος (Nefertiti lift) και τις ρυτίδες της πικρίας ή μαριονέττας. Επίσης για τις ρυτίδες του λαιμού και για τις ρυτίδες του άνω χείλους.
Δεν είναι όμως όλα τα περιστατικά κατάλληλα για αυτές τις θεραπείες. Απαιτείται συγκεκριμένος τύπoς μυών για να είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα.

Share onShare on Facebook
Facebook