Χειρουργικά Dermarollers

Η χρήση των συστημάτων μικροβελονισμού (Dermarollers- dermapens- συστήματα microneedling) έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς. Πολλά κέντρα αντιγήρανσης παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για την αναζωογόνηση του δέρματος. Παράλληλα καθημερινά προστίθονται και άλλες θεραπευτικές εφαρμογές.

 

The microneedling concept
Οι συσκευές μικροβελονισμού  διαθέτουν πολλαπλές πολύ λεπτές βελόνες  μήκους από 0,2 – 3,0 mm. Οι βελόνες αυτές προκαλούν πολλαπλούς μικροτραυματισμούς στο δέρμα. Διαπερνούν την επιδερμίδα και φτάνουν ως το χόριο . Οι βελόνες εισχωρούν στην επιδερμίδα χωρίς να την καταστρέφουν. Λόγω της ελαστικότητας των επιδερμιδικών κυττάρων οι μικροοπές κλείνουν πολύ γρήγορα και εντός λίγων ωρών η επιδερμίδα επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση. Στο χόριο οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί κινητοποιούν το μηχανισμό επούλωσης του. Τοπικά δημιουργείται μικροαιμορραγία, άσηπτη φλεγμονή και επακόλουθη παραγωγή αυξητικών κυτταρικών παραγόντων. Όλα αυτά οδηγούν στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή μορίων κολλαγόνου και ελαστίνης, πρωτεογλυκανών και άλλων δομικών πρωτεϊνών του στρώματος . Βέβαια απαιτούνται επαναλαμβανόμενες θεραπείες ώστε να συνεχιστεί η ιστική αναδόμηση και να προκληθεί κολλαγονογένεση, η οποία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Το πλεονέκτημα της χρήσης αυτής τη μεθόδου έγκειται στο ότι με τον ελάχιστο τραυματισμό της επιδερμίδας και του χορίου, άρα χωρίς να χρειαζόμαστε χρόνο αποθεραπείας ή να κινδυνεύουμε από ανεπιθύμητα συμβάματα, πετυχαίνουμε αναγέννηση του δέρματος.

 

Απορρόφηση ουσιών
Όταν απλώνουμε μια ουσία στην επιδερμίδα ένα μικρό ποσοστό της απορροφάται και η απορρόφηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. μέγεθος μορίου της ουσίας, κατάσταση επιδερμίδας, υγρασία κλπ). Χρησιμοποιώντας το dermaroller δημιουργούμε μικρά κανάλια στην επιδερμίδα μέσω των οποίων μπορούν με ευκολία να διεισδύσουν δραστικές ουσίες και να φτάσουν ως το χόριο. Αυτό μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα των θεραπειών μας και έχει εφαρμογή σε θεραπείες αντιγήρανσης, ουλών, μελάσματος , αλωπεκιών, κυτταρίτιδας.

 

Ενδείξεις-αντενδείξεις
Η θεραπεία ενδείκνυται για όλους τους φωτότυπους. Επίσης εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους του δέρματος, ακόμα και στα πιο λεπτά δέρματα. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε όλες τις ηλικίες και δεν έχει παρενέργειες.
Αντένδειξη είναι η εφαρμογή σε δέρματα που επουλώνονται σχηματίζοντας χηλοειδή, όπως και η εφαρμογή σε περιοχή με φλεγμονώδη ενεργή δερματική νόσο.

 

Πώς γίνεται η θεραπεία
Επιλέγουμε το κατάλληλο μήκος βελόνας για την περίπτωση και την περιοχή που θεραπεύουμε.
Αποστειρώνουμε πολύ καλα την θεραπευόμενη περιοχή.
Χρησιμοποιούμε τοπικη αναισθησία. (τοπική αναισθητική κρέμα επαρκεί στις περισσότερες των περιπτώσεων).
« Τρυπάμε» όλη την περιοχή ώσπου να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ διάχυτο ερύθημα στην περιοχή. Το ερύθημα κρατά περίπου 1-3 ημέρες και μπορεί να ακολουθείται από ήπια απολέπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος.
Αμέσως μετά από τη θεραπεία μπορεί να τοποθετηθεί ένα δροσερό επίθεμα, ώστε να ανακουφίσει ένα ήπιο αίσθημα καύσου που υπάρχει..
Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για μια εβδομάδα μετά από τη θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται 2-3 θεραπείες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Το μεσοδιάστημα είναι 4-6 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα είναι ορατό ήδη από τις πρώτες ημέρες, αλλά μεγιστοποιείται με την πάροδο του χρόνου.

 

Αντιγήρανση
Το microneedling , όπως ήδη έχουμε πει, χρησιμοποιούνται στην αντιγήρανση.Μπορουν να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμο με μεσοθεραπευτικά μείγματα. Αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο λεπτές και βαθειές ρυτίδες, εξαλείφονται οι μικρές και μειώνονται σε βάθος οι πιο έντονες. Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλείται σημαντική αύξηση του κολλαγόνου, ακόμα και σε πολύ γηρασμένα δέρματα. Βελτιώνεται  η υφή του δέρματος και αυξάνεται η σφριγηλότητα του. Χρησιμοποιούνται βελόνες μήκους > 1,0 mm.

 

Μέλασμα-δυσχρωμίες του δέρματος
Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της χρήσης λευκαντικών μειγμάτων σε συνδυασμό με microneedling  . Οι λευκαντικές ουσίες εισχωρούν σε επιδερμίδα και χόριο μεγιστοποιώντας το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. Παράλληλα βελτιώνεται συνολικά η υφή, ο τόνος και η σφριγηλότατα του δέρματος.

 

Ουλές-ραγάδες
Ουλές όλων των τύπων( εκτός από χηλοειδή), ακόμα και μετεγκαυματικές μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία. Σαφή ένδειξη αποτελούν οι ουλές της ακμής. Στην περίπτωση που υπάρχει ενεργός ακμή πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί .
Επίσης ραβδώσεις (ραγάδες), ανεξάρτητα από την παλαιότητά τους (ακόμα και λευκές), μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά.

 

Κυτταρίτιδα
H κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολύ συχνό αισθητικό πρόβλημα το οποίο παραμένει δυσεπίλυτο. Φαίνεται ότι οι θεραπείες με  σε  microneedling σε συνδυασμό με την εφαρμογή ειδικών μειγμάτων λιποδιάλυσης και σύσφιξης βελτιώνουν την κυτταρίτιδα και επιπλέον συσφίγγουν το υπερκείμενο δέρμα.

 

Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία
Η μεσοθεραπεία έχει καλά αποτελέσματα, αλλά είναι επώδυνη, άρα δυσάρεστη για τον ασθενή. Με το microneedling μπορούμε με έναν ανώδυνο τρόπο να χορηγήσουμε αυξητικούς παράγοντες της τρίχας, μέταλλα, βιταμίνες κλπ στο επίπεδο του χορίου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η ρίζα της τρίχας.. Τα αποτελέσματα μετά από 4-6 θεραπείες είναι εντυπωσιακά. Απαιτούνται βέβαια θεραπείες συντήρησης.

Share onShare on Facebook
Facebook