Κρυοθεραπεία

Tι είναι η κρυοθεραπεία;
Προκειται για μια πολύ δημοφιλη θεραπευτική μεθοδο. Χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές που περιέχουν υγρό άζωτο, ένα αέριο που φθάνοντας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλεί καταστροφή ιστών (έγκαυμα από πάγο). Ανάλογα με το χρόνο ψύξης που επιλέγουμε ελέγχουμε την εκταση της ιστικής καταστροφής.

 

Πού χρησιμοποιείται;
Σε πληθώρα δερματικών βλαβών. Πιο συχνά σε μυρμηκιές και κονδυλώματα. Επίσης σε ακτινικές υπερκερατώσεις και μικρά βασικοκυτταρικά επιθηλιώματα. Εχει πολύ καλα αποτελεσματα στα χηλοειδή και στις σκουρόχρωμες κηλίδες προσώπου, χεριών και σώματος.

 

Πώς γίνεται;
Παγώνουμε τη βλάβη με την ειδική φιάλη υγρού αζώτου. Αισθανόμαστε όπως όταν ακουμπάει ένα παγάκι στο δέρμα μας. Στην αρχή παγώνουμε και μετά αισθανόμαστε κάψιμο. Σε λίγη ώρα δημιουργείται κρυοοίδημα (πρηξιμο) στην περιοχή της θεραπείας και την επόμενη μέρα εμφανίζεται φουσκάλα. Τις πρώτες δυο-τρεις ημέρες υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή και στη συνέχεια δημιουργείται μια εφελκίδα (κρούστα) η οποία αποκολλάται σε 7 εως 20 ημέρες, ανάλογα με το βάθος της θεραπείας.

 

Ανεπιθύμητες ενέργειες
Συνήθως πρόκειται για μια πολύ ασφαλή θεραπεία με καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει ερύθημα (κοκκινίλα) όταν αποκολληθεί η εφελκίδα στην αρχή και υπομελάγχρωση ή υπερμελάγχρωση στη συνέχεια. Ουλή μπορεί να γίνει σπάνια σε πολύ μεγάλες βλάβες.

Share onShare on Facebook
Facebook