ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το γυμνό γυναικείο σώμα είναι από τα πιο όμορφα πράγματα στη φύση και έχει υμνηθεί μέσα από την τέχνη. Προβλήματα όμως όπως η κυτταρίτιδα, το τοπικό πάχος και η χαλάρωση απασχολούν τις περισσότερες γυναικες και μας προκαλούν ανασφάλεια.

Κυτταρίτιδα έχει το 80% των γυναικών και το υπόλοιπο 20% νομίζει ότι έχει.  Η κυτταρίτιδα είναι συνυφασμένη με τη γυναικεία φύση . Εμφανίζεται σταδιακά  μετά από την εφηβεία, όταν αρχίζουν να εκκρίνονται οι θηλυκές ορμόνες. Επίσης ο λιπώδης ιστός είναι διαφορετικά δομημένος στις γυναικες απο ότι στους άνδρες , με κύρια διαφορά το συνδετικο ιστό που συγκρατεί τα λιποκύτταρα, ο οποίος στις γυναίκες είναι πιο χαλαρός και λεπτοκαμωμένος. Μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, ενώ η κακή διατροφή και  η καθιστική ζωή επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Η κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου συμμετέχουν στο πρόβλημα. Όσο μεγαλώνουμε η σταδιακή χαλάρωση του δέρματος κάνει την κυτταρίτιδα να φαίνεται περισσότερο. Για να καταπολεμήσουμε λοιπόν την κυτταρίτιδα πρέπει να συσφίξουμε το συνδετικό ιστό και το δέρμα, να μειώσουμε τον αριθμό και το μέγεθος των λιποκυττάρων και παράλληλα να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στη συγκεκριμένη περιοχή. Γι’αυτό και η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι δύσκολη υπόθεση .

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις θεραπείες σώματος και η επιστήμη έχει μπει για τα καλά στην υπηρεσία της ομορφιάς. Τα περισσότερα μηχανήματα που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα βασίζονται στην τεχνολογία των lasers και των ραδιοσυχνοτήτων (RF).  Λειτουργούν θερμαίνοντας το χόριο και το υπόδερμα με στόχο τη σύσφιξη των ιστών και τη μείωση του μεγέθους και του αριθμού των λιποκυττάρων. Επίσης χρησιμοποιούνται συστήματα με ultrasounds (υπερήχους) και  shockwaves (κρουστικά κύματα) που αποσκοπούν στην ελάττωση του λιπώδους ιστού και τη βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας. Συσκευές όπως το LPG endermologie δρουν κατά κύριο λόγο στη βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας. Οι θεραπείες γίνονται μια με δύο φορές ανα εβδομάδα κατά περίσταση. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στις θεραπείες σώματος είναι η κρυολιπόλυση, η οποία κερδίζει σταθερά οπαδούς παγκοσμίως. Σε αυτή τη θεραπεία η ψύξη καταστρέφει τα λιποκύτταρα. Οι θεραπείες γίνονται ανά μήνα.

Μια άλλη διάσημη μεθοδος κατά της κυτταρίτιδας είναι η μεσοθεραπεία. Χρησιμοποιείται κοκτέιλ ουσιών που βελτιώνουν την ποιότητα του συνδετικού ιστού, την αιματική και λεμφική κυκλοφορια και κάνουν λιποδιάλυση. Με μια πολύ λεπτή βελόνα αυτό το μείγμα εγχυεται στο δέρμα και το υποδόριο. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιηθούν παράλληλα και dermarollers που βοηθούν στη σύσφιξη του δέρματος. Το ιδανικό είναι η μεσοθεραπεία να γίνεται ανά μια ή δύο εβδομάδες και στα μεσοδιαστήματα να γίνεται λεμφικό μασάζ. Αν υπάρχει τοπικό λίπος χρησιμοποιείται ανά μήνα φωσφατιδυλχολίνη, μια ουσία  η οποία καταστρέφει τα λιποκύτταρα.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα αποτελέσματα των θεραπειών είναι εξατομικευμένα και χρειάζονται πολλές συνεδρίες (συνήθως 8-10) για να επιτύχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όπως και συνεδρίες συντήρησης. Επίσης δεν είναι θεραπείες αδυνατίσματος αν έχουμε παραπάνω κιλά.

Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια θεραπεία για την κυτταρίτιδα πρέπει να τη συνδυάσετε με διατροφή και γυμναστική, γιατί έτσι θα αποδώσει περισσότερο. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατάτε μισή ώρα καθε μέρα. Το κολύμπι βοηθάει πολύ γιατί η τριβή με το νερό κινητοποιεί τη λέμφο. Βγάλτε από τη διατροφή σας επεξεργασμένα προιόντα, όπως λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά και αντικαταστήστε τα με τρόφιμα ολικής αλέσεως. Κόψτε τη ζάχαρη και περιορίστε στο ελάχιστο τα λιπαρά. Φάτε πρωτείνες , σαλάτες και λαχανικά. Να πίνετε αρκετό νερό. Προσπαθήστε να είστε κοντά στο ιδανικό σας βάρος. Μη συγκρίνετε ποτέ το σώμα σας με το σώμα ηθοποιών και μοντέλων στα περιοδικά, γιατί οι εικόνες που βλέπετε είναι πάντα επεξεργασμένες.  Δείτε το σώμα σας σε φυσικό φως και όχι σε κάθετο φωτισμό από σποτάκια.

 Αποδεχθείτε και αγαπήστε το σώμα σας. Σας αξίζει!

Share onShare on Facebook
Facebook