ΚΗΛΙΔΕΣ – LASER

Που ακριβώς σκοπεύει και πως λειτουργεί?

Σε ποιες περιπτώσεις ενδεικνύεται και σε ποιες είναι ακατάλληλο?

Απαιτείται κάποια ειδικη προετοιμασία?

Τι αποτελέσματα να περιμένει?

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται?

Τι πρέπει να προσέχει μετά τη θεραπεία ή τι μπορεί (αρνητικά) να προκληθεί?

Κάποια σύσταση που μπορεί να κάνει η δερματολόγος με βάση την εμπειρία της?

 

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία και η εξέλιξη των ιατρικών μηχανημάτων εχουν  για τα καλά μπει στην υπηρεσία της ομορφιάς και της αντιγήρανσης. Ετσι κάθε γυναίκα μπορεί να βρεί μια θεραπεία που απευθύνεται στο δέρμα της και αντιμετωπίζει τις ανάγκες του σε κάθε ηλικία.

Ένα συχνο πρόβλημα είναι η ανομοιογένεια του χρώματος του δέρματος.  Ακόμα και από σχετικά νεαρή ηλικία και πιο συχνά σε ανοιχτούς φωτότυπους, μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες στο πρόσωπο, οι οποίες επιδεινώνονται και πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται κηλιδες στα χέρια και στο μπούστο που μαρτυρούν την ηλικία μας. Είναι γνωστή  και αποδεδειγμένη η συσχέτιση της εμφάνισης κηλίδων και της έκθεσης στον ήλιο.(Υπάρχει ο αντίληψη ότι οι κηλίδες στα χέρια οφείλονται σε παθήσεις του συκωτιού, κατι που επιστημονικά δεν ισχύει!) Για την ακρίβεια οι κηλίδες είναι εκδήλωση της φωτογήρανσης.  Το δέρμα μας συλλεγει αθροιστικά, από την παιδική μας ακόμα ηλικία, την ηλιακή ακτινοβολία στην οποία εκτιθεται. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν ποτέ ηλιοθεραπεία και ότι προφυλάσσονται από τον ήλιο. Η πραγματικότητα είναι ότι σε ηλιολουστες χώρες, όπως η Ελλάδα, ο ήλιος μας βλέπει καθημερινά όλο το χρονο , όταν κάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, πχ τα ψώνια μας ή μια βόλτα στην πόλη. (παρατηρήστε ότι κηλίδες έχουμε σε ηλιοκτεθειμένα μέρη του σώματός μας). Επίσης ελάχιστοι χρησιμοποιούμε σωστά τα αντιηλιακά, δηλαδή τα ανανεώνουμε ανα δίωρο ή τα βάζουμε χειμώνα-καλοκαίρι.  Η καλύτερη θεραπεία σίγουρα είναι η πρόληψη, όμως τι κάνουμε όταν εμφανιστούν αυτά τα αντιαισθητικά σημαδάκια?

Λειζερ (και κυρίως  αυτά που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αλεξανδρίτη) είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κηλίδων σε προσωπο, ντεκολτέ, χέρια, ράχη. Τα λέιζερ αυτά έχουν σα στόχο τη μελανινη (κηλίδα=αθροιση μελανίνης στην επιδερμίδα). Αμέσως μετά από τη θεραπεία η κηλίδα γίνεται πιο σκούρα, κοκκινίζει το γύρω δέρμα και αισθανομαστε ήπιο κάψιμο ή τσούξιμο. Τις επόμενες ημέρες εμφανίζεται μια καφετί κρούστα , η οποία φεύγει  σε μια εβδομάδα από το πρόσωπο και σε 15 ημέρες από το υπολοιπο σώμα ( το πρόσωπο λόγω καλύτερης αιμάτωσης επουλώνεται πάντα γρηγορότερα) . Συνήθως και ανάλογα με τον αριθμό των κηλίδων απαιτούνται 2 ή 3 θεραπείες με μεσοδιάστημα 15-20 ημερών. Απαιτείται αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και χρήση αντιηλιακου.

Τα λειζερ τύπου fractional  είναι καταπληκτικά για την αντιγήρανση επειδη προκαλούν κολλαγονογενεση, δηλαδή την παραγωγή νέου κολλαγόνου από΄το δέρμα. Η επιδερμίδα ασπρίζει και γίνεται πιο σφριγηλή και ομοιογενής, όμως μεμονωμένες κηλίδες μπορεί να παραμείνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συνδυαστούν με κάποια άλλη θεραπεία για κηλίδες.

Τα συστήματα φωτοανάπλασης με την τεχνολογία έντονου παλμικού φωτός , γνωστά ως IPL (=Intense Pulse Light), έχουν πολύ καλά αποτελεσματα στις κηλίδες, ειδικα αν αυτές είναι πολύ ανοιχτόχρωμες και δεν τις πιάνει το λειζερ. Επίσης ενδείκνυνται για επιδερμίδες που παρουσιάζουν  πολλαπλες διάσπαρτες  μικρές κηλίδες .  Επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι αναζωογονούν την επιδερμίδα. Μετά από τη θεραπεία υπάρχει κοκκινίλα και αισθημα καψίματος, οι κηλίδες σκουραίνουν και εμφανίζουν μια λεπτή κρούστα τις επόμενες ημερες, η οποία φεύγει σε 7-15 ημέρες. Απαιτείται και εδώ η χρήση αντιηλιακού και η αποφυγή εκθεσης στον ήλιο.

Επειδή το δέρμα μας για να αναπλαστεί πλήρως χρειάζεται περίπου ένα μήνα οι θεραπείες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται πάντα τους μήνες με μικρή ηλιοφάνεια (Οκτώβριος-αρχές  Μαίου) και να μεσολαβουν 1-2 μήνες από τη θεραπεία ως την έκθεση στον ήλιο. Επίσης αντιμετωπίζονται οι ήδη υπάρχουσες κηλίδες και όχι κηλίδες που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Γι’αυτό κάθε 2-3 χρόνια θα πρέπει να γίνεται μια συντήρηση αντιμετωπίζοντας τις κηλίδες που εχουν εν τω μεταξύ εμφανιστεί.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί σπάνια να συμβούν κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα, ειδικά αν η συμμόρφωση του ασθενούς είναι ελλιπής ή ο γιατρός χρησιμοποιήσει πιο δυνατές ενέργειες από τις απαιτούμενες. Πιο  συχνά συμβαίνουν σε σκουρόχρωμες επιδερμιδες. Μπορεί να εμφανιστεί υποχρωμία στη θέση της κηλίδας, ή μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση και εξαιρετικά σπάνια ουλή. Σε κάθε περίπτωση η καλή συνεργασία γιατρού- ασθενή εξασφαλίζει την αίσια έκβαση της θεραπείας ή τη διόρθωση της ανεπιθύμητης ενέργειας.

Γενικά η θεραπεία των κηλίδων είναι αρκετές φορές δυσκολη και αποτελεί μια πρόκληση για το δερματολόγο. Πολλες φορές συνδυαστικά με τις παραπάνω θεραπείες μπορεί να απαιτηθει θεραπεία στο σπίτι με αποχρωματιστικά προιόντα ή στο ιατρείο με peelings ή κρυοθεραπεία (ειδικά για κηλίδες που επιμένουν) (μερικές φορές καφετί κηλίδες είναι αρχόμενες σμηγματορροικές υπερκερατώσεις και απαιτείται καυτηριασμός με CO2 lasers).

Μαγικο ραβδί δεν υπάρχει ώστε να εξαφανίσουμε αμεσα τις δυσχρωμίες. Σίγουρα όμως μπορούμε να πετύχουμε σαφή βελτίωση της επιδερμίδας μας.

Share onShare on Facebook
Facebook