ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΡΗΓΑ Συνέντευξη στο Dikastiko.gr

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΡΗΓΑ Συνέντευξη στο Dikastiko.gr

Παναγιώτα Ρήγα: «Ο κ. Τσιόδρας έχει αγγίξει τις καρδιές μας…»

Η γιατρός-δερματολόγος, Παναγιώτα Ρήγα, μιλάει για τον έρωτα, τον Τράμπ, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την υγιεινή των χεριών και άλλα ενδιαφέροντα. 

Συνέντευξη: Κέλλυ Σταμούλη
Φωτογράφος: Μιχάλης Ζόργιας


Θα πληγεί η κινητήριος δύναμη της ύπαρξής μας, ο έρωτας, δεδομένης της επιβαλλόμενης «απόστασης»
;
Ο έρωτας είναι ανίκητος και πάντα θα βρει τον τρόπο να θριαμβεύσει! Τα εμπόδια και η απόσταση δυναμώνουν τον έρωτα. Ό,τι χαθεί  καλώς εχάθει, γιατί δεν ήταν αληθινός έρωτας.

«έρως ανίκατε μάχαν!»

Ο Καθηγητής κ. Τσιόδρας είναι πλέον ο πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας.  Ποιό είναι το μορφολογικό χαρακτηριστικό, πέρα από τις ακαδημαικές του γνώσεις, που τον καθιστά τόσο οικείο;
Ο κ. Τσιόρδας έχει μια πραότητα και μία σεμνότητα. Είναι ο φίλος μας που θα μας μιλήσει ανθρώπινα και προσιτά, αφήνοντας στην άκρη το πόσες σπουδές έχει κάνει και το πόσο σπουδαίος επιστήμονας είναι. Σου δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ζεστασιάς. Γι΄αυτό κι έχει αγγίξει τις καρδιές όλων μας.

Αν σε καλούσαν να παράσχεις τις υπηρεσίες σου σε ΜΕΘ, σε χώρα που πλήττεται βασανιστικά από τον κορωνοιό, ποιά θα ήταν η αντίδρασή σου;
Είναι καθήκον και προνόμιο κάθε γιατρού να ανταποκρίνεται σε τέτοια καλέσματα. Δε θα με ένοιαζε για τον εαυτό μου, θα αισθανόμουνα μεγάλη ευθύνη απέναντι στους ασθενείς και θα έκανα το μέγιστο για να βοηθήσω.

Πώς θα χαρακτήριζες με πέντε λέξεις την δοκιμασία αυτή που βιώνουμε;
Σοκαριστική, πρωτόγνωρη, ανατρεπτική, αυτοβελτιωτική, προκλητική!

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κϊνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επέλαση της πανδημίας.  Είναι εξηγήσιμη η ανάγκη του να βρει υπαιτίους να κατηγορήσει;
Ο πρόεδρος της Αμερικής φαίνεται πως βιάζεται  να αποδώσει ευθύνες λόγω των επικείμενων εκλογών στη χώρα του. Το πιο σπουδαίο αυτή την κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είναι να αποσαφηνίσουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός και να βρούμε φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπισή του. Αναλύσεις για παραλείψεις και λάθη φυσικά πρεπει να γίνουν, αλλα σε δεύτερο χρόνο έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Η πανδημία καθιστά ανίσχυρο τον ισχυρό.  Αποτελεί αυτό έστω και προσωρινή «διασάλευση της τάξης»;
Ναι με κεφαλαία γράμματα! Η πανδημία δε μετρά αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, αν είσαι διάσημος ή άσημος, αν είσαι μορφωμένος ή αγράμματος. Η αρρώστια και ο θάνατος  φέρνει στο προσκήνιο τη φθαρτότητα του ανθρώπινου σώματος και το ευάλωτο της ύπαρξής μας. Εξισώνει τους ανθρώπους! Επίσης μας εξαναγκάζει να παραδεχτούμε το αυτονόητο, ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.

Η επιδερμίδα μας θα ποτιστεί από το φόβο που βιώνουμε έναντι του αγνώστου εχθρού;
Έχει ήδη ποτιστεί! Το άγνωστο δημιουργεί πάντα ανασφάλεια. Άλλα είναι και στη φύση του ανθρώπου να μάχεται και ο φόβος να γίνεται μια κινητήριος δύναμη. Η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε είναι το πιο δυνατό φάρμακο.

Ποιά φροντίδα προτείνεις για την επιδερμίδα μας αυτές τις μέρες;
Τη νιώσαμε στο πετσί μας την πανδημία! Το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα αυτές τις ημέρες είναι τα ξηρά και αφυδατωμένα χέρια από τα πολλά πλυσίματα και αντισηπτικά. Δίνω 5 συμβουλές για το πως πρέπει να περιποιούμαστε τα χέρια μας:

  • Χρησιμοποιούμε απλό σαπούνι ή υγροσάπουνο.

Το πλύσιμο με αντισηπτικά δεν είναι απαραίτητο για το γενικό πληθυσμό και μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα και ερεθισμούς στα χέρια μας (δερματίτιδα).
Τα αντισηπτικά σαπούνια ξεραίνουν πού το δέρμα καταστρέφοντας τον φυσιολογικό του φραγμό  και  αποδεκατίζοντας τα καλά μικρόβια ( τη φυσιολογική χλωρίδα)   τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα  του δέρματός μας. Όταν πάσχει ο επιδερμιδικός φραγμός γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε εξωγενείς μικροβιακούς και ερεθιστικούς παράγοντες.

  • Αντισηπτικά διαλύματα ή τζελ χρησιμοποιούμε μόνο όταν δε μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας.
  • Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σχολαστικά αφιερώνοντας 30 δευτερόλεπτα. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φύγουν τα παθογόνα από το δέρμα μας. Καθαρίζουμε καλά όλη την επιφάνεια του δέρματος και δεν ξεχνάμε τα μεσοδακτύλια και το δέρμα κάτω από τα νύχια.
  • Σκουπίζουμε ταμποναριστά και με επιμέλεια, ώστε να μη μείνει υγρασία.
  • Μετά από κάθε πλύσιμο επιβάλεται να βάζουμε ενυδατική κρέμα χεριών για να προφυλάσσουμε το δέρμα μας από ξηρότητα και ερεθισμούς και να ενισχύουμε τον προστατευτικό του φραγμό. Οι κρέμες χεριών πρέπει να είναι πλούσιες σε μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες. Προιόντα που περιέχουν βαζελίνη και υγρή παραφίνη είναι ιδανικά για να μπαίνουν το βράδυ.


Ξέρουμε ότι είσαι θεατρόφιλη.  Ποιά παράσταση σε συνεπήρε τελευταία και γιατί
;
Ο Αίαντας του Νανούρη με το Μιχάλη Σαράντη! Ο Νανούρης είναι από τους αγαπημένους μου και για μια ακόμη φορά σκηνοθέτησε ευρηματικά. Πώς αξιοποιήθηκε ανατρεπτικά όλος ο χώρος της θεατρικής αίθουσας ώστε να εξυπηρετεί το έργο. Και τι να πω για το Μιχάλη Σαράντη που ενσάρκωσε μόνος του όλους τους ρόλους αψεγάδιαστα και με πάθος. Μια συγκλονιστική θεατρική εμπειρία!

Ποιά είναι η αγαπημένη σου σειρά στο Νέτφλιξ;
Νομίζω ότι δε με έχει συνεπάρει καμιά σειρά περισσότερο από το Casa de papel. Αυτό χάρη στο ευφυές σενάριο, τους συναρπαστικούς χαρακτήρες και την καταιγιστική του δράση.

Πές μας ένα ρητό που σε εκφράζει.
«Τα πάντα ρει ! » Ηράκλειτος 6ος- αιωνας π.Χ.
Η συνεχής αλλαγή διέπει ως νόμος το σύμπαν. Κατ΄ επέκταση διέπει και τις ζωές μας. Αυτό  επιβεβαιώνεται καθημερινά. Όλα αλλάζουν, όλα ανατρέπονται, τίποτα δεν είναι δεδομένο! Και η πρόκληση είναι να είμαστε έτοιμοι, ευέλικτοι και προσαρμοστικοί.

Share onShare on Facebook
Facebook