ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Έχει αποδειχθεί ότι το επιμελές πλύσιμο των χεριών απομακρύνει ιούς και μικρόβια από το δέρμα μας και μας προφυλάσσει από πολλές λοιμώξεις. Αυτό γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ αυτή την περίοδο με την πανδημία του κορονοϊού.

  • Χρησιμοποιούμε απλό σαπούνι ή υγροσάπουνο. Το πλύσιμο με αντισηπτικά δεν είναι απαραίτητο για το γενικό πληθυσμό και μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα και ερεθισμούς στα χέρια μας (δερματίτιδα). Τα αντισηπτικά σαπούνια ξεραίνουν πού το δέρμα καταστρέφοντας τον φυσιολογικό του φραγμό  και  αποδεκατίζοντας τα καλά μικρόβια ( τη φυσιολογική χλωρίδα)   τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα  του δέρματός μας. Όταν πάσχει ο επιδερμιδικός φραγμός γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε εξωγενείς μικροβιακούς και ερεθιστικούς παράγοντες.
  • Αντισηπτικό χρησιμοποιούμε μόνο όταν δε μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας.
  • Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σχολαστικά αφιερώνοντας 30 δευτερόλεπτα. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φύγουν τα παθογόνα από το δέρμα μας. Καθαρίζουμε καλά όλη την επιφάνεια του δέρματος και δεν ξεχνάμε τα μεσοδακτύλια και το δέρμα κάτω από τα νύχια.
  • Σκουπίζουμε ταμποναριστά και με επιμέλεια, ώστε να μη μείνει υγρασία.
  • Μετά το πλύσιμο καλό είναι να βάζουμε ενυδατική κρέμα για να προφυλάσσουμε το δέρμα μας από ξηρότητα και ερεθισμούς και να ενισχύουμε τον προστατευτικό του φραγμό.
Share onShare on Facebook
Facebook