H ροδόχρους νόσος είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα και κάνει ορατά τα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρά κόκκινα σπυράκια με πύον. Αυτά τα σημάδια και συμπτώματα μπορεί να είναι σε έξαρση για εβδομάδες και μήνες και στη συνέχεια να υποχωρήσουν για λίγο. Η ροδόχρους νόσος μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως ακμή

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ

H ροδόχρους νόσος είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα και κάνει ορατά τα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρά κόκκινα σπυράκια με πύον. Αυτά τα σημάδια και συμπτώματα μπορεί να είναι σε έξαρση για εβδομάδες και μήνες και στη συνέχεια να υποχωρήσουν για λίγο. Η ροδόχρους νόσος μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως ακμή.

Μπορεί να προσβάλλει  οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συνήθης σε γυναίκες μέσης ηλικίας με ανοιχτό χρώμα δέρματος. Σημάδια και συμπτώματα της rosacea περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα του προσώπου. Η ροδόχρους νόσος προκαλεί επίμονη ερυθρότητα συνήθως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου. Μικρά αιμοφόρα αγγεία στη μύτη και τα μάγουλα αρχίζουν και γίνονται ορατά.
 • Πρησμένα, κόκκινα σπυράκια. Πολλοί άνθρωποι με rosacea αναπτύσσουν σπυράκια στο πρόσωπό τους που μοιάζουν με ακμή και πολλές φορές περιέχουν πύον. Το δέρμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο και να υπάρχει αίσθημα καύσου.
 • Μεγέθυνση της μύτης. Με την πάροδο του χρόνου, η ροδόχρους νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση του δέρματος στην περιοχή της μύτης (ρινόφυμα). Αυτό το σύμπτωμα είναι πιο συχνό στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Εάν παρατηρήσετε επίμονη ερυθρότητα στο πρόσωπό σας, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Είναι άγνωστο τι ακριβώς προκαλεί τη ροδόχρου νόσο.  Οφείλεται σε συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει, αλλά είναι πιο συχνή σε γυναίκες άνω των 30 ετών με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ιδιαίτερα αν αυτή έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Άλλοι παράγοντες που  προδιαθέτουν στην εμφάνισή της είναι το οικογενειακό ιστορικό και το κάπνισμα.

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις, όπως:

 • Ζεστά ροφήματα και πικάντικα φαγητά
 • Αλκοόλ
 • Ακραίες θερμοκρασίες
 • Το φως του ήλιου ή ο άνεμος
 • Συναισθηματικές αντιδράσεις
 • Άσκηση
 • Φάρμακα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων μερικών φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση
 • Διάφορα καλλυντικά προϊόντα

Θεραπεία

 • Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν:

τοπικά φάρμακα που μειώνουν την ερυθρότητα, αντιβιοτικά από του στόματος και ισοτρετινοϊνη.

 • Θεραπεία με Laser: Βοηθά στον έλεγχο της ερυθρότητας και στη μείωση των ευρυαγγειών του προσώπου.

Στο ιατρείο   χρησιμοποιώ λέιζερ long pulse dye laser (Vbeam perfecta) για την αντιμετώπιση της ροδόχρου νόσου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ VBEAM ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Το Vbeam  λειτουργεί με την παροχή ελεγχόμενων παλμών ενέργειας λέιζερ στο δέρμα, με συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός που έχουν βαθμονομηθεί έτσι ώστε να διαχέεται η ερυθρότητα και να θεραπεύονται τα διεσταλμένα ερυθρά αιμοφόρα αγγεία. Επειδή η κύρια λειτουργία Vbeam λειτουργεί στο μήκος κύματος που στοχεύει στο κόκκινο χρώμα στην οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη αίματος, είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για το “΄κόκκινο” και αντιδραστικό δέρμα που υπάρχει στη ροδόχρου νόσο. Το συγκεκριμένο λέιζερ είναι το πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Το Vbeam λέιζερ είναι η πιο ασφαλής και αποδοτική λύση. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από μερικές συνεδρίες: λιγότερη κοκκινίλα, λιγότερα αγγεία και λιγότερες εξάρσεις.

Συμβουλές για να βοηθήσετε το δέρμα με rosacea:

 • Αναγνωρίστε και αποφύγετε τους παράγοντες ενεργοποίησής της.

Δώστε προσοχή σε ό,τι σας προκαλεί εξάρσεις και αποφύγετέ το.

 • Προστατέψτε το πρόσωπό σας. Βάζετε καθημερινά αντηλιακή κρέμα. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος – που εμποδίζει τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία Α όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β – με δείκτη προστασίας 30 ή ψηλότερο. Εφαρμόστε αντιηλιακό μετά την εφαρμογή οποιουδήποτε τοπικού φαρμάκου που χρησιμοποιείτε για το πρόσωπό σας και πριν εφαρμόσετε καλλυντικά.

Κάντε και άλλα βήματα για να προστατέψετε το δέρμα σας, όπως το να φοράτε ένα καπέλο και να αποφεύγετε τον μεσημεριανό ήλιο. Σε κρύο και θυελλώδη καιρό φορέστε κασκόλ ή μάσκα για σκι.

 • Φερθείτε στο πρόσωπό σας απαλά. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας πολύ και μην το τρίβετε. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό χωρίς σαπούνι και ενυδατώνετε συχνά. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ και άλλα ερεθιστικά για το δέρμα.
 • Μειώστε την ορατή ερυθρότητα με το μακιγιάζ. Κάποια προϊόντα και τεχνικές μακιγιάζ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης ερυθρότητας στο δέρμα. Δοκιμάστε τα καλλυντικά με πούδρα, σε πράσινους τόνους και ματ αποτέλεσμα.
Share onShare on Facebook
Facebook