ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΩΠΕΚΙΕΣ

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΩΠΕΚΙΕΣ

Αισθάνεστε ότι αραιώνουν τα μαλλιά σας; Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που γίνεται αυτό:

• Στους άνδρες η πιο συχνή αιτία είναι η κληρονομικότητα. Εμφανίζουν ακόμα και από πολύ νεαρή ηλικία ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Δηλαδή αραίωση των μαλλιών στους κροτάφους και το μπροστινό τμήμα του τριχωτού αρχικά και σταδιακά επέκταση προς τα πίσω.
• Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε κορίτσια νεαρής ηλικίας που έχουν ορμονικά προβλήματα όπως και σε γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση.
• Το άγχος επιβαρύνει πολύ την υγεία των μαλλιών. Αρκετές φορές μετά από ένα έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες (πχ ενα χειρουργείο, μια βαριά ασθένεια, μια εξαντλητική δίαιτα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κλπ) μπορεί να παρατηρήσουμε έντονη τριχόρροια. Αυτό ονομάζεται τελογενής τριχόρροια και ευτυχώς αποκαθίσταται μεσα σε λιγους μήνες.
• Επίσης μετά από έντονο στρες μπορεί να εμφανίσουμε εντοπισμένη απώλεια τριχών ( κυκλικές περιοχές συνήθως που έχουν φύγει όλες οι τρίχες). Μπορεί να προσβληθούν και φρύδια και βλεφαρίδες, όπως και τα γένεια στους άνδρες. Αφορά όλες τις ηλικίες.
• Αυτή η πάθηση ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία και πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση.
• Υπάρχουν δυστυχώς και παθήσεις που δημιουργούν ουλωτικές αλωπεκίες, δηλαδή μόνιμη απώλεια μαλλιών. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση έχει τεράστια σημασία.
• Διάφορα συστηματικά νοσήματα, παθήσεις του θυρεοειδή και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε αδύναμα μαλλιά και αλωπεκία.
• Κακή διατροφή και έλλειψη σιδήρου επηρεάζουν τα μαλλιά.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, το τριχοριζόγραμμα και εργαστηριακό έλεγχο αν απαιτείται.

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ

o Καθημερινά χάνονται 60-100 τρίχες, κάτι απόλυτα φυσιολογικό που βοηθά στην ανανέωση των τριχών.
o Σφικτοί κότσοι, αλογοουρές και κοτσιδάκια προκαλούν αλωπεκια από έλξη.
o Διάφορες τεχνικές και ειδικά το ντεκαπάζ προκαλούν ευθραυστότητα στην τρίχα.
o Συχνή εφαρμογή σεσουαρ με υψηλή θερμοκρασία αφυδατώνει τις τρίχες και σπάνε εύκολα. Το ίδιο συμβαίνει και με την πρέσσα .
o Υπερβολικό πλύσιμο, χτένισμα ή βούρτσισμα, τρίψιμο των βρεγμένων μαλλιών με πετσέτα και χτένισμα όταν αυτά είναι υγρά είναι συνήθειες που ταλαιπωρούν τα μαλλιά.
o Τα συμπληρώματα διατροφής δε βοηθούν πάντα και αρκετές φορές τα παίρνουμε άδικα.

Αν δείτε ότι υπάρχει κάποιο θέμα με τα μαλλιά σας, μη χρονοτριβείτε! Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας!

Share onShare on Facebook
Facebook