Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η συχνότερη αιτία απώλειας και χαρακτηριστικής αραίωσης και κατανομής μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες. Ανεξάρτητα από την ηλικία, τα άτομα και των δύο φύλων με ανδρογενετική αλωπεκία, υφίστανται σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και στην ψυχολογία τους.
Η αιτιολογία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι πολυγονιδιακή και πολυπαραγοντική. Ο μεταβολισμός και οι υποδοχείς των ανδρογόνων φαίνεται ότι διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Η δράση της διϋδροτεστοστερόνης και των ενζύμων (5α αναγωγάση-Ι και ΙΙ), που εμπλέκονται στο σχηματισμό της, έχει επιβεβαιωθεί.
Υπάρχουν διαφορές στην κλινική εικόνα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς η αραίωση ακολουθεί διαφορετικά πρότυπα κατανομής.
Έγκαιρη έναρξη της σωστής θεραπείας μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει τη σοβαρή εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Στο ιατρείο εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης.
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια μη ουλωτική αλωπεκία, η οποία μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή.
Η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει άγνωστη. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι αυτοάνοσο νόσημα.
Συνήθως μετά από έντονο στρες, μπορεί να εμφανίσουμε εντοπισμένη απώλεια τριχών (κυκλικές περιοχές συνήθως που έχουν φύγει όλες οι τρίχες). Μπορεί να προσβληθούν και φρύδια και βλεφαρίδες, όπως και τα γένια στους άνδρες. Αφορά όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα.
Η πρόγνωση και η εξέλιξη της νόσου είναι άδηλες.
Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι κατά κύριο λόγο τοπικές. Συνήθως ελέγχουν τις ήπιες μορφές, αλλά δεν θεραπεύουν πλήρως τη νόσο.
Πολύ συχνή νοσολογική οντότητα που προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί μετά από έντονο στρες.
Μπορεί να συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα π.χ θυρεοειδίτιδα.
Προσβάλει το πρόσθιο μέρος του τριχωτού και τα φρύδια.
Απαιτείται άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση, γιατί δημιουργεί ουλή στο δέρμα (ουλωτική αλωπεκία), με μη αναστρέψιμη απώλεια των μαλλιών.
Το άγχος επιβαρύνει πολύ την υγεία των μαλλιών. Αρκετές φορές μετά από ένα έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες (π.χ ένα χειρουργείο, μια βαριά ασθένεια, μια εξαντλητική δίαιτα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κλπ.) μπορεί να παρατηρήσουμε έντονη τριχόρροια. Αυτό ονομάζεται τελογενής τριχόρροια και ευτυχώς αποκαθίσταται μέσα σε λίγους μήνες.
Το άγχος επιβαρύνει πολύ την υγεία των μαλλιών. Αρκετές φορές μετά από ένα έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες (π.χ ένα χειρουργείο, μια βαριά ασθένεια, μια εξαντλητική δίαιτα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κλπ.) μπορεί να παρατηρήσουμε έντονη τριχόρροια.
Αυτό ονομάζεται τελογενής τριχόρροια και ευτυχώς αποκαθίσταται μέσα σε λίγους μήνες.
Υπάρχουν δυστυχώς και παθήσεις που δημιουργούν ουλωτικές αλωπεκίες, δηλαδή μόνιμη απώλεια μαλλιών. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση έχει τεράστια σημασία.
Διάφορα συστηματικά νοσήματα, παθήσεις του θυρεοειδή και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε αδύναμα μαλλιά και αλωπεκία.
Κακή διατροφή και έλλειψη σιδήρου επηρεάζουν τα μαλλιά.
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, το τριχοριζόγραμμα και εργαστηριακό έλεγχο αν απαιτείται.