Η σημαντική αυξηση των περιστατικών με καρκίνο του δέρματος τις τελευταιές δεκαετίες συσχετίζεται άμεσα με την έκθεσή μας στον ήλιο. Η οξεία έντονη έκθεση στον ήλιο (πχ παμε 10 μέρες διακοπές και καθόμαστε από το πρωι εως το βράδυ στη θάλασσα) όπως και τα ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα αυτά της παιδικής ηλικίας προδιαθέτουν για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Το μελάνωμα είναι ένας δυνητικά θανατηφόρος καρκίνος ο οποίος όμως αν διαγνωσθεί έγκαιρα είναι πλήρως ιάσιμος. Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα Μελανώματος στις 27/5 θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό να εξεταζόμαστε μια φορά το χρόνο από το δερματολόγο μας. Αυτός θα δει τις ελιές που ήδη υπάρχουν, θα εντοπίσει νέες που εμφανίστηκαν και θα εντοπίσει έγκαιρα κάτι υποπτο.
Εκτός από το παραπάνω όμως ειναι σημαντικό και μόνοι μας να μάθουμε να προφυλάσσουμε το δέρμα μας από τον ήλιο. Το να βρισκόμαστε κάτω από σκιά, να είμαστε καλυμένοι με ρούχα και να φοράμε καπέλο και γυαλιά μας προφυλάσσουν ικανοποιητικά . Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να βγούμε στον ήλιο;
Οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ δυνατές μεταξύ 11.00 και 16.00. Καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις συγκεκριμένες ώρες. Υπάρχει ένας απλός κανόνας που πρέπει να τον ακολουθούμε και να τον μάθουμε και στα παιδιά μας «ο κανόνας της σκιάς». Οταν η σκιά μας είναι μικρότερη από το ύψος μας πρέπει να αναζητούμε σκιά, όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο ασφαλές είναι να εκτεθούμε στον ήλιο.
Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό. Ο δερματολόγος θα σας βοηθήσει να επιλέξτε το καλύτερο αντιηλιακό για τον τύπο του δέρματός σας. Υπάρχουν πολλές υφές στην αγορά , από πολύ λεπτόρρευστα και καθόλου λιπαρά εως πολύ ενυδατικά αντιηλιακά. Επίσης υπάρχουν ειδικά αντιηλιακά για άνδρες και παιδιά. Εχει επικρατήσει η αντίληψη ότι πρέπει να φοράμε αντιηλιακά με πολύ υψηλό δεικτη (50 SPF) για να προφυλακτούμε επαρκώς από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα ο δείκτης 30 προφυλάσσει περίπου 95% από τον ήλιο , ενώ ο δείκτης 50 περίπου 97%. Οι περισσότεροι είμαστε προστατευμένοι με δείκτη 30. Αντιηλιακά με 50 SPF χρειάζονται άτομα που παρουσιάζουν εξανθήματα όταν εκτεθούν στον ήλιο ή έχουν δερματολογικά νοσήματα ή καταστάσεις που επιδεινώνονται από τον ήλιο (πχ ερυθηματωδη λύκο ή τάση για μέλασμα και κηλίδες). Ο SPF δεικτης αναφέρεται στην προστασία από τις UVB ακτίνες του ήλιου. Ομως ο ήλιος εκπέμπει και UVA ακτινοβολία η οποία είναι το ίδιο βλαπτική. Για αυτό , βασει της διεθνούς νομοθεσίας, τα αντιηλιακά πρέπει να αναγράφουν ότι έχουν και προστασία έναντι της UVA.
Ενα συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας. Το αντιηλιακό πρέπει να το απλώνουμε στο δέρμα 20 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο και να το ανανεώνουμε ανα δίωρο, εκτος αν βραχούμε ή ιδρώσουμε, οπότε τότε το ξαναχρησιμοποιούμε. Για να πω ένα απλό παράδειγμα το αντιηλιακό που βάζουμε στις 9 το πρωί δε μας καλύπτει στις 2 το μεσημέρι.
Τα αντιηλιακά διατηρούνται για 3 χρόνια, αν τα φυλάμε σε στεγνό δροσερό μέρος. Αρα το περσινό αντιηλιακό μπορούμε να το φορέσουμε εφέτος, αν δεν εχει ταλαιπωρηθεί από πολύ ζέστη και δεν έχει χαλάσει η υφή του.
Αποφύγεται το σολάριουμ, γιατι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία και προκαλεί καρκίνο του δέρματος.Εκπέμπονται μεγάλα ποσά και πολλές φορές ανεξέλεγκτα UVA και UVB ακτινοβολίας. Χρησιμοποιείστε αερογράφο ή αυτομαυριστικές κρέμες που δίνουν μια μαυρισμένη όψη χωρίς να επιβαρύνουν το δέρμα.
Τα παιδιά είναι μια πολύ ευαίσθητη ομάδα, γιατί το δέρμα τους είναι ανώριμο, λεπτό και πολύ ευαίσθητο. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν πρέπει καθόλου να εκτίθενται στον ήλιο. Τα μεγαλύτερα παιδάκια πρέπει να φοράνε καπέλο, γυαλιά, ρούχα και στα ακάλυπτα μέρη τα ειδικά παιδιατρικά αντιηλιακά , τα οποία τα ανανεώνουμε ανα διώρο. Επίσης υπάρχουν ειδικα ρούχα με UV προστασια.