Μιλώντας για γήρανση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δυο διαφορετικές έννοιες. Από τη μία την ενδογενή γήρανση, η οποία είναι γενετικά προκαθορισμένη και συμβαίνει αναπόφευκτα σε όλους μας. Από την άλλη την εξωγενή γήρανση, η οποία είναι μια διαδικασία που καθορίζεται από τον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειές μας (είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη φωτογήρανση= τη γήρανση που προκαλείται από την εκθεση στον ήλιο, αν και ξέρουμε ότι και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην εξωγενή γήρανση, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή κλπ). Η εξωγενής γήρανση επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, αλλά είναι και η γήρανση που μπορούμε να αποφύγουμε αλλάζοντας τις συνήθειές μας και φροντίζοντας το δέρμα μας.
Οι αλλαγές ξεκινούν περίπου στα 30 με την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων. Ωστόσο οι μεγάλες αλλαγές γίνονται μετά από τα 35 και επιταχύνονται μετά από τα 40. Το πόσο έντονα και γρήγορα θα γίνουν εξαρτάται από την κληρονομικότητα, αλλά ακόμη περισσότερο από τις συνήθειές μας.
Οι χειρότεροι εχθροί θεωρούνται ο ήλιος και το κάπνισμα. Επίσης οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης. Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας , που φαίνεται ότι και αυτή παίζει το ρόλο της.
Μεταξύ 40 και 60 σταδιακά μειώνεται το πάχος του δέρματος. (φτάνει μέχρι και το 20% στις μεγαλύτερες ηλικίες, αν και στα μη φωτοεκτεθειμένα μέρη αυτό το βλέπουμε μετά από τα 80!!!). Όταν υπάρχει έντονη φωτογήρανση το δέρμα γίνεται παχύ και ανελαστικό με πολύ βαθειές και έντονες ρυτίδες και κίτρινο χρώμα.
Επίσης σταδιακά μειώνεται η ικανότητα της επιδερμίδας να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά. Μετα τα 45 το δέρμα σταδιακά αρχιζει να φαίνεται πιο τραχύ και ξερό (μειωμένα επιδερμιδικά λιπίδια και μειωμένο υαλουρονικό οξύ που συνεπάγονται απώλεια νερού ) και έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενυδάτωσης.
Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας μειώνεται σταδιακά (30-50% από την τρίτη ως την όγδοη δεκαετία). Το ίδιο ισχύει για τα νύχια και τα μαλλιά. Ο ρυθμός και η ικανότητα επούλωσης της επιδερμίδας μειώνονται.
Επίσης οι λειτουργίες του δέρματος επιβραδύνονται ή μειώνονται. Σημαντικά κύτταρα όπως οι ινοβλάστες «τεμπελιάζουν» και παράγουν χειρότερης ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη. Τελικά επηρεάζεται η αρχιτεκτονική του χορίου και σε αυτό οφείλεται η εμφάνιση χαλάρωσης στη συνέχεια (45+). Επίσης η σταδιακή απώλεια του λίπους του προσώπου οδηγεί στο «κρέμασμα» και στην απώλεια του περιγράμματός του.
ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
έχει τεράστια σημασία η προφύλαξη από τον ήλιο χειμώνα-καλοκαίρι. Επίσης η αποφυγή του καπνίσματος και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Σημαντικό είναι να κοιμόμαστε 6-8 ώρες/ημέρα. Πάντα πρέπει να καθαρίζουμε το προσωπό μας πριν κοιμηθούμε το βράδυ απομακρύνοντας μακιγιάζ και ρύπους. Χρησιμοποιούμε καθαριστικά ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας. Καλύτερα αυτά που ξεβγάζονται με νερό γιατί δε μένουν κατάλοιπα στο δέρμα.
ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ
20-30- απλώς ενυδάτωση με κρέμα αντίστοιχη του τύπου δέρματος. Ειδική φροντίδα σε λιπαρό δέρμα- συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας- βοηθούν πολύ σε ενυδάτωση και έλεγχο της λιπαρότητας προιόντα με οξέα φρούτων.
30-40-45- χρησιμοποιούμε ελαφρές αντιγηραντικές κρέμες. Συστατικά που ωφελούν είναι το υαλουρονικό οξύ, η βιταμίνη C και άλλοι αντιοξειδωτικοί παράγοντες, τα οξέα φρούτων, η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της (τρετινοινη,ισοτρετινοίνη), όπως και η πρόδρομος της η ρετιναλδευδη.
45+ Πιο παχύρευστες υφές που περιέχουν μαλακτικά για περισσότερη ενυδάτωση. Τα παραπάνω συστατικά βοηθούν, και συστατικά για σύσφιξη (αν και θεωρώ ακατόρθωτο μια κρέμα να κάνει σύσφιξη-πιστευω ότι κάνουν καλή ενυδάτωση και φαίνεται το δέρμα πιο σφριγηλό). Η πιο ωφελιμη ουσία είναι αποδεδειγμένα η τρετινοίνη, γιατί επηρεάζει την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, προλαμβάνει την ατροφία της και βοηθά στη φωτογήρανση. (δεν υπάρχει σε έτοιμο καλλυντικό σκεύασμα, πρέπει να συνταγογραφήσει ένα μίγμα ο δερματολόγος).