Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς μπαίνουμε σε ένα mode… 24ωρης επαγρύπνησης για τους κάθε είδους φανερούς και κρυφούς κινδύνους που παραμονεύουν. Στη λίστα με τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά είναι και ο ήλιος καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μπορεί να είναι βλαπτική άμεσα, προκαλώντας ηλιακό έγκαυμα, αλλά και σε βάθος χρόνου, αφού έχει αποδειχθεί ότι πολλαπλασιάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Μάλιστα, όπως τονίζει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ένα και μόνο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, σχεδόν διπλασιάζει την πιθανότητα του ατόμου να αναπτύξει αργότερα στη ζωή του μελάνωμα, την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύουν τα παιδιά τους από τον ήλιο αλλά και να τους μαθαίνουν από νωρίς βασικές συνήθειες sun care που θα υιοθετήσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στον ήλιο σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάθουν ηλιακό έγκαυμα. Η επιδερμίδα τους περιέχει ελάχιστη μελανίνη, τη φυσική χρωστική στην οποία οφείλουμε το χρώμα της επιδερμίδας, των μαλλιών και των ματιών μας, η οποία λειτουργεί ως μια μορφή ασπίδας προστασίας από την ακτινοβολία UV. Αν και ακούγεται δελεαστικό να τα προστατέψετε με κάποιο αντηλιακό, οι δερματολόγοι τονίζουν πως θα πρέπει να περιμένετε μερικούς μήνες:
“Ως 6 μηνών τα μωρά δεν πρέπει να βγαίνουν καθόλου στον ήλιο και δεν συνιστάται η χρήση αντηλιακού καθώς το δέρμα τους είναι αρκετά ευαίσθητο και ανώριμο ακόμα”, εξηγεί στο imommy η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα. “Αν, ωστόσο, δεν μπορείτε με τίποτα να αποφύγετε την έκθεση του μωρού στον ήλιο, φροντίστε να φοράει ελαφριά ρουχαλάκια με αντηλιακό δείκτη (UPF) που να καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματός του είναι εφικτό, καθώς και ένα πλατύγυρο καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο και τον λαιμό. Στα ακάλυπτα σημεία εφαρμόστε ένα αντηλιακό με φυσικά φίλτρα”, προσθέτει η ειδικός.
Μετά τους 6 μήνες μπορείτε να ξεκινήσετε τη χρήση αντηλιακού στο παιδί σας, λένε οι ειδικοί – αλλά πώς θα επιλέξετε το καλύτερο αντηλιακό για εκείνο; “Καλό είναι να προτιμάτε παιδιατρικά αντηλιακά, ευρέος φάσματος (για προστασία από τις UVB και τις UVA), με SPF τουλάχιστον 30 έως 50, γιατί είναι ειδικά μελετημένα για την παιδική επιδερμίδα” διευκρινίζει η δερματολόγος και προσθέτει ότι μετά την ηλικία των 12 ετών τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά των ενηλίκων.
Η American Academy of Dermatology συμβουλεύει να αποφεύγετε αντηλιακές συνθέσεις με PABA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες, και oxybenzone, το οποίο ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές. Επίσης, αν το παιδί σας έχει πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα, προτιμήστε ένα αντηλιακό με διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία έχουν ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσουν ερεθισμούς. “Και βέβαια, μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το αντηλιακό ανά 2-3 ώρες και οπωσδήποτε αφού βγουν από τη θάλασσα”, τονίζει η κυρία Ρήγα.
“Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι ότι βάζουν το αντηλιακό στα παιδιά τους μόλις φτάσουν στη θάλασσα. Αν το αντηλιακό δεν έχει μόνο φυσικά φίλτρα, τα οποία προσφέρουν άμεση προστασία λειτουργώντας ως μικροσκοπικοί καθρέφτες που αντανακλούν την ακτινοβολία UV, αλλά έχει και χημικά φίλτρα (μη σας τρομάζει η λέξη “χημικά” φίλτρα, δεν σημαίνει κάτι επικίνδυνο για την υγεία, σημαίνει ότι αναφερόμαστε σε χημικές ενώσεις – και το νερό, για παράδειγμα, είναι μια χημική ένωση), τα οποία συνήθως συναντάμε σε αντηλιακά για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, χρειάζεται – προκειμένου να ενσωματωθούν στο δέρμα- να τους δώσετε 20 λεπτά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το αντηλιακό το εφαρμόζετε την ώρα που το παιδί ετοιμάζεται να πάει στη θάλασσα και έχει βάλει και το μαγιό του”, εξηγεί η Παναγιώτα Ρήγα και προσθέτει:
“Παρατηρώ πολύ συχνά το καλοκαίρι ότι οι γονείς βάζουν αντηλιακό στα παιδιά αφού έχουν ήδη φτάσει στην παραλία και μετά μπαίνουν στη θάλασσα. Όμως, κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς waterproof, δεν υπάρχει δηλαδή απόλυτα αδιάβροχο αντηλιακό, απλά κάποια είναι σχεδιασμένα να αντέχουν περισσότερο στο νερό. Επομένως, αν τα αντηλιακά φίλτρα δεν έχουν προλάβει να ενεργοποιηθούν, το παιδί θα βρεθεί για ώρα στον ήλιο χωρίς σωστή προστασία. Άρα: εφαρμόζουμε το αντηλιακό από το σπίτι, περιμένουμε να ενσωματωθεί στο δέρμα, και αφού το παιδάκι μας κάνει τις βουτιές του, ανανεώνουμε οπωσδήποτε το αντηλιακό μόλις βγει”.
Ένα άλλο συχνό λάθος που αφορά την εφαρμογή του αντηλιακού είναι ότι ξεχνάμε να βάλουμε στη χωρίστρα και τα αυτάκια, οπότε βλέπουμε συχνά εγκαύματα σε αυτές τις περιοχές. Για αυτό μην ξεχνάτε να βάζετε και εκεί αντηλιακό”, συμβουλεύει η ειδικός.
Διαβάστε το άρθρο εδώ