Τα γνωρίσαμε ως μια ευεργετική προσθήκη στην καθημερινή μας διατροφή, όμως τα τελευταία χρόνια συναντάμε τα προβιοτικά ολοένα και περισσότερο στα προϊόντα skincare και σε σχετικές έρευνες που βάζουν στο μικροσκόπιο μια άλλη ιδιότητά τους: να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως η δερματίτιδα, το έκζεμα, η ακμή κλπ αλλά και στο «φρενάρισμα» της πρόωρης γήρανσης.
Ο λόγος για τα προβιοτικά τα οποία «είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, με πιο γνωστά το Lactobacillus sp και Bifidobacterium sp, οι οποίοι όταν προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικές προσότητες συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική υγεία μας, ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η καινοτομία είναι ότι όταν προστεθούν στα δερμοκαλλυντικά σχετίζονται άμεσα και με τη ρύθμιση του μικροβιώματος του δέρματος », μας εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα. Να θυμίσουμε ότι με τον όρο μικροβίωμα εννοούμε τα «καλά» βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που κατοικούν φυσιολογικά μέσα και πάνω στο δέρμα μας, «ένα ευεργετικό οικοσύστημα δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που είναι μοναδικό σε κάθε άτομο όπως ακριβώς και το DNA μας, και που αποστολή έχει να εμποδίζει τη δημιουργία φλεγμονών και να τις καταπολεμά, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων, να ρυθμίζει τα επίπεδα του pH, να διαφυλάσσει την καλή λειτουργία του δερματικού φραγμού ο οποίος προστατεύει από τις κακόβουλες… επιθέσεις», λέει η Παναγιώτα Ρήγα – για όλους αυτούς τους πολύ σημαντικούς λόγους, το να βρίσκεται το μικροβίωμα σε ισορροπία είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Τι μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα αστικά κέντρα, η κακή διατροφή, τα ακατάλληλα καλλυντικά, μπορούν να επηρεάσουν τους πληθυσμούς των μικροοργανισμών που απαρτίζουν το μικροβίωμα, με φανερό αντίκτυπο στην επιδερμίδα. «Επιπλέον, οι παράγοντες εξωγενούς γήρανσης προκαλούν μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο δέρμα, εκτός από το οξειδωτικό στρες, που ονομάζεται “inflammaging” και συνοδεύεται από ευαισθησία του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Η διαταραχή του μικροβιώματος συσχετίζεται και με την πρόωρη γήρανση και την ευαισθησία του δέρματος», εξηγεί η Παναγιώτα Ρήγα.
Η λύση στην οποία οδηγήθηκαν οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών μέσα από τις έρευνές τους γύρω από το μικροβίωμα, την ενίσχυση και την αποκατάσταση της ισορροπίας του, ήρθε από την… διατροφή. Όταν καταναλώνουμε τροφές που έχουν περάσει από ζύμωση όπως η kombucha, το kimchi, το miso, το κεφίρ, το ψωμί, οι πίκλες, το γιαούρτι (ή παίρνουμε τα σχετικά συμπληρώματα διατροφής), τα προβιοτικά που περιέχουν έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που ήδη υπάρχουν στο έντερο, ενισχύοντας την μικροχλωρίδα του, που είναι απαραίτητη για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Δοκιμάζοντας να αντιγράψουν αυτή την ευεργετική τους δράση και για το μικροβίωμα της επιδερμίδας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά, όταν εφαρμόζονται τοπικά, ενισχύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος και εξισορροπούν τους πληθυσμούς της. Και εκεί ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο της κοσμετολογίας, με τα προβιοτικά να μπαίνουν στο λεξικό του skincare και να διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση ανάμεσα στα it συστατικά της καθημερινής φροντίδας.
Όπως μας λέει η Παναγιώτα Ρήγα «Κάποιες καλλυντικές συνθέσεις περιέχουν προβιοτικά, συνήθως σε κλάσματα και σε ημιενεργή ή ανενεργή μορφή (δεν είναι «ζωντανές» καλλιέργειες δηλαδή, ωστόσο διαθέτουν πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες των ζωντανών βακτηρίων), άλλες ενσωματώνουν και πρεβιοτικά, τα οποία τρέφουν τα «καλά» βακτήρια προκειμένου να πολλαπλασιαστούν ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και τα μεταβιοτικά (postbiotics), τα υποπροϊόντα που απελευθερώνουν τα βακτήρια όταν περνάνε από διαδικασία ζύμωσης, από τα οποία τρέφονται τα κύτταρα της επιδερμίδας. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τα μεταβιοτικά μιμούνται την ευεργετική δράση των προβιοτικών. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα ακούμε για καλλυντικές συνθέσεις ενισχυμένες με συστατικά που προέρχονται από βιολογική ζύμωση, το νέο αναδυόμενο trend στο skincare, με το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο post.
«Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτού του κεφαλαίου που αφορά στα προβιοτικά και την δράση τους στο δέρμα», σημειώνει η Παναγιώτα Ρήγα και προσθέτει: «Ενώ θεωρούμε ότι τα προϊόντα φροντίδας με προβιοτικά που υπάρχουν ως τώρα βοηθούν- γεγονός που επιβεβαιώνουν και όσοι τα χρησιμοποιούν- θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι μέχρι στιγμής δεν είναι τεκμηριωμένη η ποσότητα των προβιοτικών που απαιτείται για υγιές δέρμα ενώ είναι πιθανόν να χρειάζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί για να έχουμε μέγιστο όφελος».
Διαβάστε περισσότερα @loveyourself_magazine