Ανόρθωση προσώπου με νήματα

ΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Το Tight thread lift είναι μια καινοτόμος και ασφαλής μέθοδος που έρχεται να προστεθεί στις μη χειρουργικές θεραπείες σύσφιξης και ανόρθωσης του προσώπου. Πρόκειται για μία απλή και γρήγορη τεχνική.

Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται νήματα από πολυγαλακτικό οξύ και πολυκαπρολακτόνη που είναι πλήρως απορροφήσιμα και βιοδιασπώμενα και χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια στα χειρουργικά ράμματα.

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι τα νήματα όταν τοποθετηθούν στο δέρμα αρχίζουν να διασπώνται σταδιακά και στη θέση τους σχηματίζεται καινούριο κολλαγόνο (νεοκολλαγονογένεση). Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Επίσης, βρέθηκε ότι προκαλείται η σύνθεση ενδογενούς υαλουρονικού οξέος , το οποίο συμβάλλει στη σωστή ενυδάτωση του δέρματος. Όταν τα νήματα εισέλθουν στο δέρμα, παρατηρείται άμεση βελτίωση της περιοχής. Μέσα στον επόμενο μήνα, κινητοποιούνται οι μηχανισμοί σύνθεσης κολλαγόνου και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται όσο παραμένουν τα νήματα στο δέρμα, δηλαδή περίπου 240 ημέρες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας όμως, μπορεί να κρατήσει μέχρι και 24 μήνες.

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος.

Κύριες ενδείξεις

To Tight thread lift μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές του προσώπου με χαλάρωση και απώλεια σφριγηλότητας. Είναι μια καλή θεραπεία για την ανόρθωση του οβάλ του προσώπου και των γωνιών του στόματος. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε ηλικίες από 40 έως 55 ετών, εκεί που η χαλάρωση δεν είναι ακόμα πολύ μεγάλη. Το Tight thread lift, αφενός διορθώνει την ήδη υπάρχουσα χαλάρωση, αφετέρου βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος. Γι’ αυτό σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να μη διορθώσει πλήρως το περίγραμμα του προσώπου ( το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί από μέτριο ως καλό), αλλά είναι βέβαιο ότι προλαμβάνει την περαιτέρω απώλεια της σφριγηλότητας και το “κρέμασμα”.

Επίσης χρησιμοποιείται στα χέρια, στην κοιλιά, στους γλουτούς και τα πόδια για σύσφιξη του δέρματος, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους τους σωματότυπους. Συνήθως ωφελούνται γυναίκες αδύνατες με εντοπισμένη χαλάρωση.

Παρόλο που το Tight thread lift μπορεί να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το χειρουργικό face lift, όταν αυτό έχει ένδειξη.

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η διαδικασία κρατάει μισή έως μία ώρα, γίνεται στο ιατρείο και είναι ανεκτή. Αφού ο γιατρός σχεδιάσει το πλάνο της θεραπείας, χρησιμοποιούνται λεπτές βελόνες ή κάνουλες για την εισαγωγή των νημάτων. Για κάθε περιστατικό, πρέπει να επιλεχθεί ο απαραίτητος τύπος και αριθμός νημάτων που απαιτείται. Tα νήματα μπαίνουν υποδόρια σε διάφορες κατευθύνσεις και δημιουργείται ένα πλέγμα το οποίο στηρίζει το δέρμα.

Το αποτέλεσμα στην ανόρθωση του περιγράμματος ή στην εξομάλυνση των ρυτίδων φαίνεται άμεσα. Η βελτίωση συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες και το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο από τη θεραπεία. Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας, υπάρχει μια μικρή ερυθρότητα στο δέρμα, η οποία υποχωρεί σε λίγες ώρες. Μπορεί να συμβούν κάποιες μελανιές , ήπια ασυμμετρία , ήπιο οίδημα, τα οποία υποχωρούν σε μερικές ημέρες. Γενικά, πρόκειται για μια θεραπεία που δε δημιουργεί πρήξιμο ή παραμόρφωση. Απαιτείται προσοχή για τις πρώτες ημέρες, όπως αποφυγή μασάζ, έντονης φυσικής δραστηριότητας, έκθεσης στον ήλιο.

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες

Το Tight thread lift μπορεί να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες θεραπείες αντιγήρανσης. Μπορεί π.χ να γίνει Βοτουλινική τοξίνη στο μέτωπο, αποκατάσταση όγκου με υαλουρονικό στο μέσο του προσώπου και νήματα επανατοποθέτησης του δέρματος για το περίγραμμα. Επίσης μπορεί να προηγηθούν ή να ακολουθήσουν μερικές συνεδρίες με fractional laser (ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η γήρανση του δέρματος είναι πιο έκδηλη).

Ένας άλλος ωραίος συνδυασμός που μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα της θεραπείας και που προτείνεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι αυτός με την αυτόλογη μεσοθεραπεία. Με μια απλή αιμοληψία και φυγοκέντρηση του αίματος του ίδιου του θεραπευόμενου, παίρνουμε πλάσμα και αιμοπετάλια. Αυτό το αυτόλογο υλικό το βάζουμε με πολύ λεπτή βελόνα στο δέρμα (σαν μεσοθεραπεία), εκμεταλλευόμενοι έτσι τους αυξητικούς παράγοντες που έχει το ίδιο μας το αίμα.

ΝΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για νήματα πολυγαλακτικού οξέος. Είναι ισχυρά νήματα με κώνους που σηκώνουν το δέρμα και βοηθούν στην επανατοποθέτησή του πιο ψηλά, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση και η απώλεια του περιγράμματος. Καινούριο κολλαγόνο δημιουργείται μετά από 2-3 μήνες, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την ποιότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρόσωπο και λαιμό και να συνδυαστούν με νήματα παραγωγής κολλαγόνου, όπως και με ενέσιμα εμφυτεύματα.

Στην κλινική χρησιμοποιούνται τα νήματα silhouette soft και aptos.