Θεραπείες Ρυτίδων

με Βοτουλινική τοξίνη

Η πιο δημοφιλής θεραπεία για τις ρυτίδες έκφρασης. Ιδανική θεραπεία για το μέτωπο, το μεσόφρυο και τις περιοφθαλμικές ρυτίδες.

Τι είναι;

Για να συσπαστεί ένας μυς, δίνεται εντολή από τον εγκέφαλο, η οποία μεταφέρεται κατά μήκος των νευρικών ινών που τον νευρώνουν. Η εντολή αυτή εκφράζεται με την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, στο τελικό άκρο κάθε νευρικής ίνας. Υποδοχείς, ειδικοί για την ακετυλοχολίνη, υπάρχουν στους μύες. Η σύνδεση της ακετυλοχολίνης στους υποδοχείς αυτούς οδηγεί στη μυική σύσπαση. Η βοτουλινική τοξίνη καταλαμβάνει τους υποδοχείς ακετυλοχολίνης στις νευρομυικές συνάψεις, αναστέλλοντας έτσι προσωρινά το φαινόμενο της μυικής σύσπασης. «Ξεγελά» δηλαδή το σύστημα, χωρίς να καταστρέφει μυικές ή νευρικές ίνες.


Πως γίνεται η θεραπεία

Κάνουμε ενέσεις σε συγκεκριμένους μύες, έτσι ώστε να γίνονται πιο χαλαρά οι κινήσεις τους, άρα να μη ρυτιδώνει το υπερκείμενο δέρμα. Η βελτίωση αρχίζει να φαίνεται από τη δεύτερη- τρίτη ημέρα, αλλά χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για το τελικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που είναι πιο κατάλληλη. Οι ανάγκες κάθε προσώπου καθορίζουν το πότε θα γίνει η θεραπεία. Σε πρόσφατα σχηματισμένες ρυτίδες το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ενώ σε παλιές και βαθιές πολύ καλό, αν και ίσως να μην τις εξαφανίσει τελείως.

Η προληπτική θεραπεία, για να μη γίνουν ρυτίδες σε σημεία που υπάρχει έντονη κινητικότητα των μυών, είναι ιδανική.


Πόσες φορές επιτρέπεται να γίνεται η θεραπεία

Δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές στη ζωή μας θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία, αφού σε τέσσερις μήνες το φάρμακο έχει εντελώς αποβληθεί από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμά του είναι παροδικό, χωρίς να προκαλεί κάποια μόνιμη αλλαγή σε μύες ή νεύρα.

Πόσο συχνά απαιτείται να γίνεται η θεραπεία

Συνήθως ανά τέσσερις μήνες στην αρχή και αραιότερα στη συνέχεια. Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από την ηλικία, το είδος των ρυτίδων (πόσες και πόσο βαθιές είναι) και από το πόσο δυνατοί είναι οι μύες (δυνατοί μύες με έντονη κινητικότητα απαιτούν συχνότερες θεραπείες).

Αν κάνω μια φορά είμαι υποχρεωμένος/η να κάνω συνέχεια; Τι θα γίνει αν σταματήσω τη θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να γίνει μια φορά και να μην ξαναγίνει ποτέ. Μετά από τέσσερις μήνες έχει αποβληθεί η ουσία από τον οργανισμό και η κινητικότητα των μυών επανέρχεται στο επίπεδο που ήταν. Το αποτέλεσμα είναι πλήρως αναστρέψιμο. Ακόμα και αν κάποιος πραγματοποιεί θεραπείες για πολλά χρόνια και για κάποιο λόγο το διακόψει, πάλι θα επιστρέψει στο πως ήταν πριν ξεκινήσει και μάλιστα θα έχει επωφεληθεί, γιατί θα έχουν προληφθεί κάποιες ρυτίδες που θα σχηματίζονταν στο μεσοδιάστημα.

Είναι ασφαλές;

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην ιατρική για ποικίλες καταστάσεις και σε υπερπολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούμε για τη διόρθωση των ρυτίδων, άρα η ασφάλεια του είναι τεκμηριωμένη. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει θεραπείες για ρυτίδες τέτοιου τύπου παγκοσμίως, άρα έχει καταγραφεί κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια. Σε τέσσερις μήνες, αποβάλλεται εντελώς από τον οργανισμό, άρα είναι μια ουσία που δεν αθροίζεται και δεν προκαλεί τοξικότητα.