Βιοψία Δέρματος

Η βιοψία δέρματος είναι μια βασική διαγνωστική εξέταση στη δερματολογία.

  • Πρόκειται για το κυριότερο μέσο επιβεβαίωσης μιας κλινικής διάγνωσης.
  • Βοηθάει στο να βγει η διάγνωση, στην περίπτωση που η εικόνα ενός δερματικού εξανθήματος μπορεί να παραπέμπει σε πολλές διαφορετικές παθήσεις.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρακολούθηση της πορείας ήδη γνωστών νοσημάτων π.χ λεμφωμάτων του δέρματος και σπογγοειδούς μυκητίασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή.
  • Άλλες φορές, μια πρώτη διαγνωστική punch βιοψία μπορεί να καθορίσει τη στρατηγική αφαίρεσης μιας βλάβης (π.χ εάν θα ακολουθήσει ευρεία χειρουργική αφαίρεση, καυτηριασμός με laser, διαθερμοπηξία ή κρυοθεραπεία.)

Πώς γίνεται η βιοψία δέρματος;

Πρόκειται για μια επεμβατική πράξη που ακολουθεί όλους τους κανόνες και τις προφυλάξεις μιας μικρής χειρουργικής αφαίρεσης. Η περιοχή προς εξέταση αναισθητοποιείται με τοπική έγχυση αναισθητικού (π.χ ξυλοκαïνη) ή αναισθητικής κρέμας. Η περιοχή καθαρίζεται με αντισηπτικό για αποφυγή μόλυνσης. Στη συνέχεια γίνεται η αφαίρεση του κομματιού, είτε χειρουργικά, είτε με τη βοήθεια ειδικού punch. Τα χείλη του τραύματος κλείνουν με συρραφή και ράμμα. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από λίγες ημέρες, ανάλογα με την περιοχή.

Το ιστοτεμάχιο φυλάσσεται σε ειδικό ποτηράκι και μεταφέρεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.