Βιοψία Δέρματος

Η βιοψία δέρματος είναι μια βασική διαγνωστική εξέταση στη δερματολογία.

  • Πρόκειται για το κυριότερο μέσο επιβεβαίωσης μιας κλινικής διάγνωσης.
  • Επίσης βοηθάει στο να βάλουμε τη διάγνωση στην περίπτωση που η εικόνα ενός δερματικού εξανθήματος μπορεί να παραπέμπει σε πολλές διαφορετικές παθήσεις.
  • Επίσης βιοψία δέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρακολούθηση της πορείας ήδη γνωστών νοσημάτων πχ λεμφωμάτων του δέρματος και σπογγοειδούς μυκητίασης προκειμένου να διαπιστωθεί η ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή.
  • Άλλες φορές μια πρώτη διαγνωστική punch βιοψία μπορεί να χρησιμεύσει για να καθορίσει τη στρατηγική αφαίρεσης μιας βλάβης (π.χ. εάν θα ακολουθήσει ευρεία χειρουργική αφαίρεση, καυτηριασμός με laser, διαθερμοπηξία ή κρυοθεραπεία.)

Πώς γίνεται η βιοψία δέρματος;

Πρόκειται για μια επεμβατική πράξη που ακολουθεί όλους τους κανόνες και της προφυλάξεις μιας μικρής χειρουργικής αφαίρεσης. Η περιοχή προς εξέταση αναισθητοποιείται με τοπική έγχυση αναισθητικού (π.χ. ξυλοκαïνη) ή αναισθητικής κρέμας. Η περιοχή καθαρίζεται με αντισηπτικό για αποφυγή μόλυνσης. Στη συνέχεια γίνεται η αφαίρεση του κομματιού είτε χειρουργικά είτε με τη βοήθεια ειδικού punch. Τα χείλη του τραύματος κλείνουν με συρραφή και ράμμα. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από λίγες ημέρες ανάλογα με την περιοχή.

Το ιστοτεμάχιο φυλάσσεται σε ειδικό ποτηράκι και μεταφέρεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.

Κλείστε το ραντεβού σας